Jajka są podstawowym składnikiem w kuchni. Wielu z nas nie wyobraża sobie bez nich swojej diety. Śmiało możemy napisać, że są jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych na świecie. Skąd się to bierze? Wszystko to dzięki ich wszechstronności, smaku oraz stosunkowo niskiej cenie. Czy jednak jajka są zdrowe? Początkowo uważano, że mogą mieć negatywny wpływ na nasz cholesterol. Obecnie jednak badania wykazują, że jest zgoła inaczej. Przyjrzyjmy się bliżej wartościom odżywczym i właściwościom zdrowotnym jajek, aby odpowiedzieć sobie na pytanie – dlaczego warto je jeść?

Powód 1. Składniki odżywcze jajek
Jajka stanowią prawdziwe bogactwo witamin i minerałów, które są niezbędne dla naszego organizmu. Sprawdźmy, co dokładnie się z nich zawiera:
- witaminy – A, D, E, K, B2, B5, B12, kwas foliowy;
- minerały – fosfor, żelazo, miedź, mangan, selen, wapń, cynk, potas, magnez, jod;
- inne cenne składniki – białko oraz luteina, zeaksantyna, cholina (zawarte są w żółtku);
- 80kcal w jednym średnim jajku.
Warto pamiętać, że zawartość składników odżywczych w jajkach może się nieznacznie różnić w zależności od wielkości jajka, rasy kur i ich żywienia.
Dzięki tym wartościom odżywczym jajka stanowią dla nas prawdziwe super food. Spożywanie jednego dziennie dostarcza nam znaczącej ilości składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Warto również zaznaczyć, że jajka na miękko zachowują większość swoich witamin i minerałów, dlatego właśnie w takiej formie powinny być spożywanie najczęściej.
Zobacz: Jakie właściwości i wartości odżywcze mają jajka?
Powód 2. Wzmocnienie układu odpornościowego
Duża zawartość witamin (tutaj szczególnie istotna jest witamina D), wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Minerały, które znajdują się w jajkach, wspierają nasz organizm w walce z infekcjami. Regularne spożywanie ich, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym pomaga w utrzymaniu dobrego zdrowia. Dzięki nim żadne przeziębienie jest nam niestraszne!
Warto również dodać, że witamina D wspomaga kondycję naszych kości.
Powód 3. Wsparcie mózgu i oczu
Wcześniej wymienialiśmy, że w jajkach zawarta jest cholina. Jak wpływa ona na nasz organizm? Jest ona niezbędna w funkcjonowaniu układu nerwowego oraz mózgu. Wspomaga koncentrację, pamięć oraz proces uczenia się.
Jajka mają również korzystne właściwości dla naszych oczu. Zawdzięczamy to luteinie oraz zeaksantynie. Nasz wzrok chroniony jest przed zwyrodnieniem plamki żółtej, a także rozwojem zaćmy.
Powód 4. Wsparcie skóry, włosów i paznokci
Której kobiecie nie zależy na pięknej skórze, cerze i mocnych paznokciach? Regularnie spożywając jajka, można to łatwo osiągnąć. Odpowiadają za to witaminy z grupy B oraz aminokwasy. Dzięki włączeniu jajek do diety może poprawić się elastyczność naszej skóry, a włosy i paznokcie staną się mocniejsze.
Warto zatem zastanowić się, co z jajek wprowadzić do codziennego jadłospisu, aby w pełni czerpać z ich pozytywnych właściwości prozdrowotnych.
Sprawdź: Ile gotować jajko na miękko, a ile na twardo?
Powód 5. Wsparcie w utrzymaniu prawidłowej wagi, dobre źródło białka
Na jedno jajko przypada około 6 g białka, jest to więc doskonałe źródło tego pełnowartościowego składnika. Białko jest niezbędne do odbudowy i regeneracji mięśni. Dlatego składnik ten jest tak polecany sportowcom oraz osobom aktywnym fizycznie.

Dodatkowo połączenie białka i zdrowych tłuszczów, sprawia, że po zjedzeniu jajek towarzyszy nam długie uczucie sytości. Dzięki temu nie mamy ochoty na podjadanie pomiędzy posiłkami. W ten sposób łatwiej jest nam kontrolować swoją wagę i utrzymywać prawidłową dietę.
Tutaj warto sobie również odpowiedzieć na pytanie – ile jajek jeść dziennie? Badania wykazują, że nie ma potrzeby ich ograniczania, jednak pamiętajmy przy tym o umiarze, ponieważ wszystko w nadmiarze może w końcu zaszkodzić.
Powód 6. Wszechstronność w kuchni
Jajka są produktem bardzo wszechstronnym i uniwersalnym. To zdecydowanie ich ogromny atut. Co można zrobić z jajek? Tutaj możliwości tak naprawdę są nieograniczone. Możemy je ugotować na miękko, na twardo, smażyć, piec, a nawet dodawać do ciast i deserów.
Co z jajek na śniadanie? Polecają się: jajecznica, omlet, czy jajka gotowane na miękko. Możemy również przygotować pyszną pastę lub tosty francuskie.
Jajka możemy wykorzystać nawet do zrobienia obiadu, np. kotletów jajecznych, sałatki, czy zapiekanki.
Zobacz więcej: Co można zrobić z jajek?
Widzicie już, że jajka to nie tylko bardzo wszechstronny składnik kulinarny, ale również ogromna bomba witamin i minerałów. Czy więc jajka są zdrowe? Tak, zdecydowanie. Pamiętajmy jednak, że istotna tutaj jest również forma ich obróbki. Dlatego, jeśli jesteśmy na diecie odchudzającej, wybierzmy jajko na miękko, a nie smażoną jajecznicę. Spożywanie jajek w umiarkowanych ilościach, w ramach zrównoważonej diety z pewnością przyniesie nam same korzyści.
A Wy, w jakiej formie lubicie jajka najbardziej?