bazylia w kuchni
Zioła

Bazylia: 5 sposobów na wykorzystanie bazylii w kuchni

Bazylia to coś więcej niż tylko dodatek do pesto

Bazylia to roślina, której wiele osób używa nie tylko do pesto. Może być używana do gotowania lub jako zioło w sałatce. Może być również stosowana jako naturalny środek na powszechne dolegliwości, takie jak kaszel, przeziębienie i ból gardła. Bazylia jest bogata w witaminę C, która jest świetna, gdy nie czujesz się dobrze i doskonale wspomaga odporność.

Bazylia ma wiele interesujących i przydatnych właściwości, dlatego ważne jest, aby wiedzieć, jak ją dobrze wykorzystać!

5 sposobów na wykorzystanie bazylii w gotowaniu

1 – Dodaj bazylię do swoich sosów i zup, aby uzyskać bardziej aromatyczny smak

Bazylia jest idealna, by dodać ją do sosu lub zupy, ponieważ dodaje wspaniałego smaku i aromatu.

Kilka kropel octu bazyliowego nada również wspaniałego, świeżego, letniego smaku!

Jedną z najpopularniejszych rzeczy do przygotowania z bazylią jest przygotowanie wspomnianego już pesto. Pesto to sos tradycyjnie przyrządzany z puree z orzeszków piniowych, czosnku, oliwy z oliwek, soli i liści bazylii. Może być podawany jako dodatek lub jako pasta do kanapek lub bruschetty. Bazylię można również dodawać do sałatek, aby uzyskać niesamowity świeży smak!

2 – Bazylia wzmacnia smak potraw mięsnych i owoców morza – idealna marynata

Bazylia to rodzaj zioła, który jest zwykle używany w sałatkach, sosach i innych potrawach. Najczęściej stosuje się go w daniach włoskich. Bazylia może być używana jako marynata do mięs i owoców morza. Jej aromat idealnie podkreśli smak przygotowywanych potraw.

3 – Dodatek do napojów: lemoniady, koktajle, mrożona herbata

Dodanie lemoniady, mrożonej herbaty lub innego z wymienionych napojów może nadać koktajlowi ciekawy akcent. Dodaj je jako główny składnik lub użyj jako dodatek – tak czy inaczej stworzysz pyszny napój.

Podawanie koktajli z bazylią to doskonały pomysł zwłaszcza na upalne dni. Możesz także dodać innych ziół takich jak mięta lub tymianek, aby uzyskać nowe doznania smakowe.

4 -Stymuluj apetyt jedząc bazylię w sałatkach

Diety oparte na surowej żywności są popularne, a jednym z powodów ich popularności mogą być oferowane przez nie właściwości terapeutyczne. Mówi się, że ta dieta promuje dobre samopoczucie i szczęście, jednocześnie zmniejszając niepokój. Warto to sprawdzić na własnej skórze :).

Sałatki są zazwyczaj bardzo pożywne, niskotłuszczowe i lekkostrawne. Wysoka zawartość błonnika wspomaga trawienie oraz zapewnia uczucie sytości. Sałatki można włączać do zdrowego stylu życia na wiele sposobów, np. dodając orzechy dla białka lub awokado dla zdrowych tłuszczów, które są przecież dobre dla naszej skóry i włosów.

Włączenie surowych warzyw do diety jest jak najbardziej wskazane – w ten sposób unikniesz utraty składników odżywczych, która pojawia się podczas gotowania.

5 – Dekoracja deserów i innych potraw

Bazylia daje nieskończoną możliwość wariacji – można ją dodawać do wielu różnych dań, aby je pięknie wykończyć i ozdobić. Jej zielone listki dobrze wyglądają także jako dekoracja deserów. Dlatego warto mieć doniczkę z bazylią na swoim parapecie kuchennym:).

5 1 vote
Article Rating

Może to Cię zainteresuje...

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] moim pierwszym wpisie nie mogło zabraknąć ziółek – jest i bazylia […]