Takie przygotowywanie drugiego śniadania to ja lubię – szybko, smacznie i pożywnie. Ostatnio zakochałam się w awokado, więc chyba często będzie gościło na blogu 🙂 Warto tu zaznaczyć, że jest ono niezwykle zdrowe i tego rodzaju tłuszcz nasz organizm lubi. Tak wiec nie ma co się zastanawiać i czym prędzej trzeba wybrać się do sklepu i załadować awokado do koszyka. Oprócz tego do sałatki dodałam ciecierzycę z puszki – zapewni sytość. Nie bez znaczenia jest jej cudownyyyyyy smak, który naprawdę uwielbiam. Oczywiście można użyć soczewicy moczonej w wodzie, nie ma najmniejszych przeciwwskazań 😉
Składniki
- połowa awokado
- 2-3 łyżki soczewicy (z puszki lub namoczonej przez kilka dobrych godzin)
- kilka liści sałaty (ja użyłam rzymskiej)
- 10 oliwek
- odrobina fety
- olej lub oliwa
- przyprawy (ja dodałam soli, pieprzu, słodkiej i ostrej papryki)
Przygotowanie
Myjemy te składniki, które tego wymagają. Następnie wszystko razem mieszamy. Najczęściej przyprawy dodaję do oleju/oliwy, ale nie jest to konieczne. Warto pamiętać o tym, że oliwę/olej najlepiej dodać tuż przed spożyciem. Idealnym rozwiązaniem będzie specjalny pojemnik na sałatki. Ja mam taki, który ma osobny mały pojemniczek na sos – naprawdę przydatna rzecz, warto się w coś takiego zaopatrzyć.
Smacznego!
Zobacz podobne przepisy:
[…] Jeśli lubicie sałatki z ciecierzycą – zerknijcie także do mojego innego wpisu: Sałatka z awokado i ciecierzycą […]