wege spaghetti bolonese
Dania wegetariańskie

Błyskawiczne wege spaghetti bolognese

Wiele osób szuka wegetariańskich lub wegańskich alternatyw dla mięsnych dań. Dzisiaj mam dla Was pyszny i łatwy w przygotowaniu przepis na wege spaghetti bolognese z granulatem sojowym. To danie to doskonała alternatywa dla tradycyjnego mięsnego bolognese, ale równie smaczna i pożywna. Przekonajcie się sami, jak szybko można przygotować ten makaron wege!

Składniki do przygotowania wege spaghetti bolognese

  • 300g makaronu spaghetti (wybierz ulubiony rodzaj, np. pełnoziarnisty, soczewicowy, ryżowy),
  • 1 szklanka granulatu sojowego (ja najczęściej kupuję go w Rossmannie),
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 marchewka, 
  • 1 papryka czerwona, 
  • 1 słoik passaty pomidorowej,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka suszonego bazylii,
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku,
  • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu cayenne (opcjonalnie, dla pikantniejszego smaku),
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki i tarty ser do posypania.

Jak przygotować wegetariański makaron bolognese?

1. Na początek, przygotuj granulat sojowy. W dużym garnku zagotuj wrzątek z sosem sojowym i wrzuć do niego granulat sojowy. Gotuj przez 3 minuty, aż granulat nabierze mięsistej konsystencji. Następnie odcedź go przez sitko i odciskaj, aby pozbyć się nadmiaru wody. 

2. W dużym garnku rozgrzej olej. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Podsmażaj, aż staną się miękkie oraz lekko zrumienione.

3. Dodaj drobno posiekane: marchewkę i paprykę, smaż wszystkie warzywa razem przez kilka minut.

4. Do garnka z warzywami dodaj ugotowany granulat sojowy, passatę pomidorową, oregano, bazylię, tymianek i opcjonalnie pieprz cayenne. Dopraw solą i pieprzem według własnego smaku. Całość dokładnie wymieszaj.

5. Gotuj sos na średnim ogniu przez około 15-20 minut, aby wszystkie smaki się przegryzły, a sos zgęstniał.

6. W międzyczasie, ugotuj makaron spaghetti według instrukcji na opakowaniu. Odcedź gotowy makaron.

7. Wege spaghetti bolognese podawaj, układając na talerzu makaron i obficie polewając go aromatycznym sojowym bolognese. Posyp danie startym serem i świeżo posiekaną natką pietruszki, która doda mu nie tylko wyjątkowego smaku, ale również estetycznego wykończenia.

Gotowe! Smaczne wege spaghetti bolognese dla leniwych jest gotowe do podania. Uwielbiam takie proste oraz smakowite przepisy. Cudowne w nich jest to, że nie wymagają wielu godzin przygotowań. W zasadzie wystarczy pół godziny i obiad dla całej rodziny gotowy! To wegetariańskie spaghetti na pewno zachwyci zarówno wegetarian, jak i miłośników mięsa. 

To danie idealnie komponuje się z sałatką z 2 składników gotową w 2 minuty.

A jakie Wy macie patenty na przygotowanie bolognese w wersji wege? Koniecznie napiszcie w komentarzu! Z chęcią wypróbuję. 🙂 

5 2 votes
Article Rating

Może to Cię zainteresuje...

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments