Nooooo, takie coś to ja lubię 🙂 Moje eksperymenty na sosy w końcu zakończyły się powodzeniem! W swoim życiu całkiem sporo ich przygotowywałam, ale ten jest zdecydowanie najlepszy. Sekret tkwi w… pomidorach. Jednak nie passata i nie pomidory z puszki (testowałam już wiele) a przecier pomidorowy, w skład którego wchodzi 100% pomidorów. Oczywiście nie bez znaczenia są tu także przyprawy. No i krótki czas przygotowania 🙂 Ja sos wykorzystałam do gołąbków, ale nada się do wielu rzeczy, na pewno do kotletów warzywnych, które zapewne za jakiś czas pojawią się na blogu 🙂
Błyskawiczny sos pomidorowy – składniki
- przecier pomidorowy z kartonika (100% pomidorów),
- 2 łyżki masła (można zastąpić innym tłuszczem),
- sól i pieprz,
- zioła dalmatyńskie *
*ja te zioła odkryłam właśnie dziś, całkiem niezła mieszanka :), składają się z: oregano, bazylii, majeranku, rozmarynu, cząbra, tymianku i szałwii
Przygotowanie
Masło należy rozpuścić na patelni lub w rondlu. Następnie wlewamy przecier i dodajemy wszystkie przyprawy. Chwilkę podgrzewamy i możemy się cieszyć, że błyskawiczny sos pomidorowy jest gotowy :). Jeśli chcecie – do sosu można dodać trochę śmietany, dla niektórych to może poprawić smak sosu, dla mnie nawet bez niej jest super.
Zobacz podobne przepisy:
Dzięki za inspirację, bo zazwyczaj kupowałam gotowy ale widzę, że można szybko zrobić swój.
Nie ma za co, polecam się na przyszłość 🙂
[…] kuchennym :). Dzięki temu można z niego szybko skorzystać podczas gotowania, dorzucić do zupy, sosu, dipu. Ususzone oregano nadaje się do naprawdę wielu różnych potraw, ja dodaję je niemal do […]