Nooooo, takie coś to ja lubię 🙂 Moje eksperymenty na sosy w końcu zakończyły się powodzeniem! W swoim życiu całkiem sporo ich przygotowywałam, ale ten jest zdecydowanie najlepszy. Sekret tkwi w… pomidorach. Jednak nie passata i nie pomidory z puszki (testowałam już wiele) a przecier pomidorowy, w skład którego wchodzi 100% pomidorów. Oczywiście nie bez znaczenia są tu także przyprawy. No i krótki czas przygotowania 🙂 Ja sos wykorzystałam do gołąbków, ale nada się do wielu rzeczy, na pewno do kotletów warzywnych, które zapewne za jakiś czas pojawią się na blogu 🙂
Błyskawiczny sos pomidorowy – składniki
- przecier pomidorowy z kartonika (100% pomidorów),
- 2 łyżki masła (można zastąpić innym tłuszczem),
- sól i pieprz,
- zioła dalmatyńskie *
*ja te zioła odkryłam właśnie dziś, całkiem niezła mieszanka :), składają się z: oregano, bazylii, majeranku, rozmarynu, cząbra, tymianku i szałwii
Przygotowanie
Masło należy rozpuścić na patelni lub w rondlu. Następnie wlewamy przecier i dodajemy wszystkie przyprawy. Chwilkę podgrzewamy i możemy się cieszyć, że błyskawiczny sos pomidorowy jest gotowy :). Jeśli chcecie – do sosu można dodać trochę śmietany, dla niektórych to może poprawić smak sosu, dla mnie nawet bez niej jest super.
Dzięki za inspirację, bo zazwyczaj kupowałam gotowy ale widzę, że można szybko zrobić swój.
Nie ma za co, polecam się na przyszłość 🙂
[…] kuchennym :). Dzięki temu można z niego szybko skorzystać podczas gotowania, dorzucić do zupy, sosu, dipu. Ususzone oregano nadaje się do naprawdę wielu różnych potraw, ja dodaję je niemal do […]