ekspresowy sos pomidorowy
błyskawicznie

Błyskawiczny sos pomidorowy

Nooooo, takie coś to ja lubię 🙂 Moje eksperymenty na sosy w końcu zakończyły się powodzeniem! W swoim życiu całkiem sporo ich przygotowywałam, ale ten jest zdecydowanie najlepszy. Sekret tkwi w… pomidorach. Jednak nie passata i nie pomidory z puszki (testowałam już wiele) a przecier pomidorowy, w skład którego wchodzi 100% pomidorów. Oczywiście nie bez znaczenia są tu także przyprawy. No i krótki czas przygotowania 🙂 Ja sos wykorzystałam do gołąbków, ale nada się do wielu rzeczy, na pewno do kotletów warzywnych, które zapewne za jakiś czas pojawią się na blogu 🙂

Błyskawiczny sos pomidorowy – składniki

  • przecier pomidorowy z kartonika (100% pomidorów),
  • 2 łyżki masła (można zastąpić innym tłuszczem),
  • sól i pieprz,
  • zioła dalmatyńskie *

*ja te zioła odkryłam właśnie dziś, całkiem niezła mieszanka :), składają się z: oregano, bazylii, majeranku, rozmarynu, cząbra, tymianku i szałwii

Przygotowanie

Masło należy rozpuścić na patelni lub w rondlu. Następnie wlewamy przecier i dodajemy wszystkie przyprawy. Chwilkę podgrzewamy i możemy się cieszyć, że błyskawiczny sos pomidorowy jest gotowy :). Jeśli chcecie – do sosu można dodać trochę śmietany, dla niektórych to może poprawić smak sosu, dla mnie nawet bez niej jest super.


Może to Cię zainteresuje...

2
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
OlaKama Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Kama
Gość

Dzięki za inspirację, bo zazwyczaj kupowałam gotowy ale widzę, że można szybko zrobić swój.