ekspresowy sos pomidorowy
Dania na szybko Dodatki do obiadu

Błyskawiczny sos pomidorowy

Nooooo, takie coś to ja lubię 🙂 Moje eksperymenty na sosy w końcu zakończyły się powodzeniem! W swoim życiu całkiem sporo ich przygotowywałam, ale ten jest zdecydowanie najlepszy. Sekret tkwi w… pomidorach. Jednak nie passata i nie pomidory z puszki (testowałam już wiele) a przecier pomidorowy, w skład którego wchodzi 100% pomidorów. Oczywiście nie bez znaczenia są tu także przyprawy. No i krótki czas przygotowania 🙂 Ja sos wykorzystałam do gołąbków, ale nada się do wielu rzeczy, na pewno do kotletów warzywnych, które zapewne za jakiś czas pojawią się na blogu 🙂

Błyskawiczny sos pomidorowy – składniki

  • przecier pomidorowy z kartonika (100% pomidorów),
  • 2 łyżki masła (można zastąpić innym tłuszczem),
  • sól i pieprz,
  • zioła dalmatyńskie *

*ja te zioła odkryłam właśnie dziś, całkiem niezła mieszanka :), składają się z: oregano, bazylii, majeranku, rozmarynu, cząbra, tymianku i szałwii

Przygotowanie

Masło należy rozpuścić na patelni lub w rondlu. Następnie wlewamy przecier i dodajemy wszystkie przyprawy. Chwilkę podgrzewamy i możemy się cieszyć, że błyskawiczny sos pomidorowy jest gotowy :). Jeśli chcecie – do sosu można dodać trochę śmietany, dla niektórych to może poprawić smak sosu, dla mnie nawet bez niej jest super.

Zobacz podobne przepisy:


5 2 votes
Article Rating

Może to Cię zainteresuje...

Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Kama
Kama
5 lat temu

Dzięki za inspirację, bo zazwyczaj kupowałam gotowy ale widzę, że można szybko zrobić swój.

trackback
5 najlepszych zastosowań oregano, o których nie wiedziałeś - pysznizm.pl
3 lat temu

[…] kuchennym :). Dzięki temu można z niego szybko skorzystać podczas gotowania, dorzucić do zupy, sosu, dipu. Ususzone oregano nadaje się do naprawdę wielu różnych potraw, ja dodaję je niemal do […]