curry z ciecierzycą
Dania na szybko Dania z 3 składników Obiady

Curry z ciecierzycą – tylko 3 składniki

Poznajcie bardzo łatwy i szybki przepis na curry z ciecierzycą – żeby nie było zbyt trudno, wystarczą 3 składniki! Brzmi dobrze? No to jedziemy 🙂

Składniki:

  • 400 g ugotowanej ciecierzycy (można użyć puszki, odsączyć z zalewy),
  • 400 ml mleka kokosowego,
  • 2-3 łyżki pasty curry (w zależności od preferencji smakowych).

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej garnek na średnim ogniu i dodaj pastę curry. Smaż pastę przez około 1-2 minuty, aż zacznie się unosić jej zapach.
  2. Dodaj ugotowaną ciecierzycę do garnka i mieszaj, aż ciecierzyca będzie pokryta pastą.
  3. Wlej mleko kokosowe do garnka i mieszaj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
  4. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień. Gotuj curry przez około 10-15 minut, aż sos zgęstnieje i ciecierzyca będzie miękka.
  5. Podawaj gorące solo, z ryżem lub innymi ulubionymi dodatkami, takimi jak np. kawałki mango lub świeża kolendra.

Smacznego!

Zobacz podobne przepisy z ciecierzycą:

5 3 votes
Article Rating

Może to Cię zainteresuje...

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments