Poznajcie bardzo łatwy i szybki przepis na curry z ciecierzycą – żeby nie było zbyt trudno, wystarczą 3 składniki! Brzmi dobrze? No to jedziemy 🙂
Składniki:
- 400 g ugotowanej ciecierzycy (można użyć puszki, odsączyć z zalewy),
- 400 ml mleka kokosowego,
- 2-3 łyżki pasty curry (w zależności od preferencji smakowych).
Przygotowanie:
- Rozgrzej garnek na średnim ogniu i dodaj pastę curry. Smaż pastę przez około 1-2 minuty, aż zacznie się unosić jej zapach.
- Dodaj ugotowaną ciecierzycę do garnka i mieszaj, aż ciecierzyca będzie pokryta pastą.
- Wlej mleko kokosowe do garnka i mieszaj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
- Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień. Gotuj curry przez około 10-15 minut, aż sos zgęstnieje i ciecierzyca będzie miękka.
- Podawaj gorące solo, z ryżem lub innymi ulubionymi dodatkami, takimi jak np. kawałki mango lub świeża kolendra.
Smacznego!
Zobacz podobne przepisy z ciecierzycą: