bezglutenowe bułki w naczyniu
pozostałe

Czy bułki bezglutenowe różnią się w smaku?

Jeszcze do niedawna tak wiele produktów, szczególnie tych zaliczanych do pieczywa, zawierało gluten. Gluten, którego niektórzy muszą unikać. Stąd konieczne było rezygnowanie z ulubionego chleba, uwielbianych bułek itd. Dziś powoli oferta produktów bezglutenowych ulega rozszerzeniu, a znaleźć w niej można nawet smaczne pieczywo.

Czy bułki bezglutenowe różnią się w smaku?

Istnieją sklepy, w których coraz częściej można kupić bułki bezglutenowe. Bułki pieczone z mąki gryczanej, owsianej, kukurydzianej, jaglanej, czy sorgo. Nierzadko do wypieku konkretnych bułek używa się różnych rodzajów mąki. Na przykład mąkę ryżową, jaglaną, kukurydzianą, a do tego jeszcze skrobię ziemniaczaną i skrobię pszenną bezglutenową. Wszystko zależy od receptury i piekarza. Warto podkreślić, że pieczywo bez glutenu w tym wspomniane bułki, mają ten sam smak, co bułki glutenowe. Ze względu na identyczny smak bułeczek, trudno odróżnić je od tych glutenowych. Bułki bezglutenowe to propozycja dla dzieci i dorosłych, a w tym wszystkich osób, które z różnych powodów nie mogą spożywać glutenu.

Bezglutenowe bułeczki nie różnią się także wyglądem. Wierzch bułek może być posypany różnymi dodatkami. Do posypania bułek wykorzystuje się przykładowo siemię lniane. Ale to tylko jeden z wielu dostępnych wariantów.

Ponieważ bułki te wyglądają i smakują tak, jak glutenowe, można wykorzystać je do przygotowania dowolnych, smacznych kanapek z rozmaitymi dodatkami. Będą świetną przekąską do pracy, szkoły, czy na wycieczkę.

Gdzie kupić bułeczki bezglutenowe?

W zasadzie tego typu bułki każdy mógłby przygotować samodzielnie. Trzeba tylko pamiętać, aby zastosować odpowiednie mieszanki mąk, aby dobrze było wyrobione ciasto, aby w ogóle ciasto wyszło. Bo jeśli coś zadzieje się z samym ciastem, to nawet wstawiając je do odpowiednio nagrzanego piekarnika, nic dobrego z tego nie wyniknie. Teraz bez problemu można znaleźć informacje jak przygotować bułki bezglutenowe przepis na to pieczywo. Ale nie każdy musi trudzić się samodzielnie. Co prawda mąki bezglutenowe są dziś na wyciągnięcie ręki, ale trzeba mieć jednak trochę wprawy, nawet do samego wyrabiania ciasta, by ten wypiek przygotować z sukcesem. Dlatego najłatwiej rozejrzeć się za sklepem, który te bułki oferuje. Co ciekawe, teraz bułki bez glutenu można zamówić online, bez wychodzenia z domu. Bułki te są też dostępne w ofercie sklepów ze zdrową żywnością. Mają chrupiącą skórkę, obłędnie pachną i smakują rewelacyjnie.

Ciekawe jest tu również to, że ceny bułek bezglutenowych wcale nie są wyższe, od tych zawierających gluten. To nie jest tak, że bułka tego typu jest wyłącznie dla osób zamożnych. Teraz każdy może ją sobie kupić i zjeść ze smakiem. Albo upiec samodzielnie. Jednak to już trudniejsza sprawa. Dużo łatwiej jest znaleźć sklep oferujący to pieczywo, jeszcze do tej pory żadnego nie znając, niż samodzielnie przygotować wyborne, aromatyczne wypieki.

Jeszcze do niedawna w sieci krążyły zapytania typu, co jeść zamiast pieczywa glutenowego. I nie chodziło o to, by nie jeść żadnego pieczywa, ale o sam fakt, że nie każdy może ten gluten spożywać. Teraz nie ma problemu, gdyż można kupić bułki bezglutenowe, a nawet samodzielnie takie upiec. Łatwo dostępna mąka ryżowa, mąka jaglana, czy każda inna mąka nadająca się do wypieku bułek bezglutenowych, tylko motywuje do tego, by jednak przy pieczywie pozostać. Przede wszystkim daje możliwość wypiekania bułek i innych specjałów, a co za tym idzie, ich spożywania osobom, które do tej pory tego robić nie mogły właśnie ze względu na gluten.

5 1 vote
Article Rating

Może to Cię zainteresuje...

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments