garnek emaliowany
pozostałe

Czy warto kupować garnki emaliowane?

Garnki emaliowane to naczynia, które kojarzą nam się z kuchnią mam i babć. Od jakiegoś czasu ich popularność spadła na korzyść garnków stalowych, jednak czy słusznie? Garnki emaliowane mają wiele zalet, ale i trzeba o nie odpowiednio dbać.

Garnki emaliowane to bardzo wdzięczne produkty. Naczynia nie wchodzą w reakcję z żywnością i nie wydzielają szkodliwych substancji. Dzięki temu są całkowicie bezpieczne dla dzieci, osób starszych i alergików. Szklista powłoka chroni nasz posiłek, zapobiega przedostawaniu się do niego związków metali, zwartych w korpusie naczynia. Dzięki temu w garnkach emaliowanych możemy spokojnie przechowywać żywność, nawet przez kilka dni. Odpowiednio zadbane garnki emaliowane, to produkty wieloletnie. Garnki emaliowane są łatwe do utrzymania w czystości i higieniczne, uniemożliwiają rozwój bakterii. Chociaż garnków emaliowanych nie należy narażać na szok termiczny, to jednak doskonale znoszą nawet bardzo wysokie temperatury, można więc korzystać z nich nawet w piekarniku. Naczynia emaliowane są ekologiczne i odporne na kwasy.

Jak dbać o garnki emaliowane?

  • Nie należy do garnków emaliowanych używać stalowych przyborów kuchennych. Zamiast tego warto zaopatrzyć się w akcesoria kuchenne silikonowe, drewniane lub nylonowe.
  • Garnki emaliowane myj ciepłą wodą od razu po użyciu. W ten sposób unikniesz zaschniętego brudu, którego pozbycie się będzie znacznie trudniejsze. Garnki emaliowane myj delikatną gąbką i płynem do naczyń
  • Czasem zdarzy nam się przypalić w garnku jakąś potrawę. Domycie garnka po czymś takim jest trudne i wielu z nas sięga po ciężki kaliber w postaci drucianej szczotki. Nie rób tego! Garnek spróbuj odmoczyć w gorącej wodzie lub zagotować z wodą z solą. Możesz także spróbować kwasku cytrynowego. Szorowanie byłoby dla naszego garnka zabójcze.
  • Aby poprzedni problem w ogóle się nie pojawiał, to oczywiście najlepiej byłoby w ogóle nie dopuszczać do przypalania się potraw. Czasami zamyślimy się i niestety, zdarza się, próbujmy jednak z tym walczyć. Potrawę mieszajmy regularnie, można dolać również do niej nieco więcej wody. W końcu wodę z posiłku możemy odlać, a smak przypalenizny zostanie.
  • Nie traktujemy garnków emaliowanych jak matrioszek. Co to znaczy? Nie wkładamy jednego w drugi. Jeśli już naprawdę, brakuje Ci miejsca w kuchni i musisz to zrobić, kup maty silikonowe lub filc i przekładaj naczynia miedzy sobą tak, aby się nie obijały. Matę silikonową warto też położyć na dnie szafki.
  • Nie narażaj garnków emaliowanych na szok termiczny. Żadne naczynia tego nie lubią, a emalia szczególnie. Szklistej powłoce może bardzo zaszkodzić nagły przeskok z kuchenki do lodówki.
0 0 votes
Article Rating

Może to Cię zainteresuje...

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments