rydze marynowane w słoikach

Rydze marynowane w słoikach – przepis

Rydze marynowane to tradycyjna polska przystawka, która świetnie sprawdza się jako dodatek do dań mięsnych, kanapek czy po prostu jako przekąska. Rydze, dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi, idealnie nadają się do marynowania. Poniżej znajdziesz prosty przepis, który pozwoli Ci cieszyć się ich smakiem przez długie miesiące. Składniki: Sposób przygotowania: Z podanych …

kimchi - przystawka kuchni koreańskiej

Kimchi – łatwy przepis kuchni koreańskiej

Kimchi to koreańska potrawa złożona z fermentowanych warzyw, głównie kiszonej kapusty. Jest to jedna z najbardziej popularnych i charakterystycznych potraw koreańskiej kuchni.

Tradycyjnie kimchi przygotowuje się przez umieszczenie kapusty w solance, przyprawach i dodatkach (np. czosnku, chili, imbiru), a następnie pozostawienie go do fermentacji przez kilka dni lub nawet tygodni. Fermentacja ta powoduje, że smak kimchi staje się ostrzejszy i bardziej pikantny.

gulasz z kostki sojowej

Szybki gulasz z kostki sojowej

To naprawdę szybkie w przygotowaniu danie, a wiecie doskonale że właśnie takie lubię najbardziej 🙂 Nie ma nic lepszego niż smaczny i pożywny obiad przygotowany w kilkanaście minut! Szybki gulasz z kostki sojowej to Wam zapewni :). Składniki na gulasz dla 2 osób Przygotowanie Gulasz można podać z tym na …

gulasz z soczewicy

Wegański gulasz z soczewicy dla leniwych

Bardzo lubię dania jednogarnkowe. Ten gulasz można zjeść z powodzeniem solo, ale także z pieczywem, ryżem, ulubioną kaszą. Wszystko zależy od Waszej inwencji :). Bazowałam na tym przepisie https://zbieramliscie.blogspot.com/2014/03/orientalny-gulasz-z-soczewicy.html, ale oczywiście – jak to ja – dokonałam sporo zmian. Mam nadzieję, że moja wersja przypadnie Wam do gustu i wegański …

kociołek z piekarnika

Wegański kociołek z piekarnika

Zapewne większość z Was jadła kociołek znad ogniska. Ale ten smak można przywołać w swojej kuchni. Nie, nie trzeba rozpalać ogniska w salonie :D. Taki kociołek z pieca smakuje niemal tak samo dobrze jak ten ogniskowy 🙂 Wieeeem, że niektórzy będą narzekać, że w kociołku musi być boczek i kiełbasa. …