kimchi - przystawka kuchni koreańskiej

Kimchi – łatwy przepis kuchni koreańskiej

Kimchi to koreańska potrawa złożona z fermentowanych warzyw, głównie kiszonej kapusty. Jest to jedna z najbardziej popularnych i charakterystycznych potraw koreańskiej kuchni.

Tradycyjnie kimchi przygotowuje się przez umieszczenie kapusty w solance, przyprawach i dodatkach (np. czosnku, chili, imbiru), a następnie pozostawienie go do fermentacji przez kilka dni lub nawet tygodni. Fermentacja ta powoduje, że smak kimchi staje się ostrzejszy i bardziej pikantny.

gulasz z kostki sojowej

Szybki gulasz z kostki sojowej

To naprawdÄ™ szybkie w przygotowaniu danie, a wiecie doskonale że wÅ‚aÅ›nie takie lubiÄ™ najbardziej 🙂 Nie ma nic lepszego niż smaczny i pożywny obiad przygotowany w kilkanaÅ›cie minut! Szybki gulasz z kostki sojowej to Wam zapewni :). SkÅ‚adniki na gulasz dla 2 osób 1/3 opakowania kostki sojowej papryka czerwona por …

gulasz z soczewicy

Wegański gulasz z soczewicy dla leniwych

Bardzo lubiÄ™ dania jednogarnkowe. Ten gulasz można zjeść z powodzeniem solo, ale także z pieczywem, ryżem, ulubionÄ… kaszÄ…. Wszystko zależy od Waszej inwencji :). BazowaÅ‚am na tym przepisie https://zbieramliscie.blogspot.com/2014/03/orientalny-gulasz-z-soczewicy.html, ale oczywiÅ›cie – jak to ja – dokonaÅ‚am sporo zmian. Mam nadziejÄ™, że moja wersja przypadnie Wam do gustu i wegaÅ„ski …

kociołek z piekarnika

Wegański kociołek z piekarnika

Zapewne wiÄ™kszość z Was jadÅ‚a kocioÅ‚ek znad ogniska. Ale ten smak można przywoÅ‚ać w swojej kuchni. Nie, nie trzeba rozpalać ogniska w salonie :D. Taki kocioÅ‚ek z pieca smakuje niemal tak samo dobrze jak ten ogniskowy 🙂 Wieeeem, że niektórzy bÄ™dÄ… narzekać, że w kocioÅ‚ku musi być boczek i kieÅ‚basa. …