Czasem i ja mam czasem ochotę na porządną porcję mięsa :). A domowy burger to bardzo sprytne rozwiązanie obiadowe – jest niezwykle sycący i naprawdę szybki w przygotowaniu. Nad czym więc się zastanawiać? Trzeba zakasać rękawy i do dzieła!
Składniki
- duża bułka
- mięso wołowe (ilość zależy od tego, jak duże oraz jak grube burgery lubicie, będzie to około 15 dag na burgera)
- pieczarki (również około 15 dag)
- ćwiartka cebuli
- 2 plasterki pomidora
- ogórek konserwowy
- roszponka (ilość według uznania)
- majonez (uwielbiam) i keczup, może być także musztarda lub Wasz ulubiony sos
- sól i pieprz
Przygotowanie
- Z mięsa formujemy burgery – nie powinny być jakoś niesamowicie grube, no chyba że lubicie krwiste i niewysmażone, ja akurat nie przepadam. Burgery przyprawiamy.
- Pieczarki obieramy, kroimy na małe kawałeczki i podsmażamy.
- Pomidora i ogórki kroimy w plasterki, cebulę w piórka.
- Bułkę przekrajamy na pół i smarujemy naszymi sosami.
- Myjemy sałatę – ja zazwyczaj używam sitka i silnego strumieni wody.
- Smażymy burgery, stopień wysmażenia zależy od naszych preferencji.
- Układamy na obydwóch połówkach bułki warzywa i pieczarki według własnego pomysłu.
- Burgera nakładamy na bułkę, można dodać jeszcze swoje ulubione sosy.
- Nasz domowy burger jest już gotowy 🙂
Trik 1
Jeśli nie jesteście pewni jakiej wielkości i grubości burgery przygotować – w wielu sieciach handlowych można kupić uformowane burgery. Nie obawiajcie się składu – da się znaleźć takie, które mają 98-100% mięsa.
Trik 2
Żeby było jak w knajpie, do burgera można podać także frytki. Ja polecam Wam moje ulubione frytki z batatów z tego przepisu: frytki z batatów.