domowy burger
błyskawicznie obiad

Domowy burger

Czasem i ja mam czasem ochotę na porządną porcję mięsa :). A domowy burger to bardzo sprytne rozwiązanie obiadowe – jest niezwykle sycący i naprawdę szybki w przygotowaniu. Nad czym więc się zastanawiać? Trzeba zakasać rękawy i do dzieła!

Składniki

  • duża bułka
  • mięso wołowe (ilość zależy od tego, jak duże oraz jak grube burgery lubicie, będzie to około 15 dag na burgera)
  • pieczarki (również około 15 dag)
  • ćwiartka cebuli
  • 2 plasterki pomidora
  • ogórek konserwowy
  • roszponka (ilość według uznania)
  • majonez (uwielbiam) i keczup, może być także musztarda lub Wasz ulubiony sos
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Z mięsa formujemy burgery – nie powinny być jakoś niesamowicie grube, no chyba że lubicie krwiste i niewysmażone, ja akurat nie przepadam. Burgery przyprawiamy.
  2. Pieczarki obieramy, kroimy na małe kawałeczki i podsmażamy.
  3. Pomidora i ogórki kroimy w plasterki, cebulę w piórka.
  4. Bułkę przekrajamy na pół i smarujemy naszymi sosami.
  5. Myjemy sałatę – ja zazwyczaj używam sitka i silnego strumieni wody.
  6. Smażymy burgery, stopień wysmażenia zależy od naszych preferencji.
  7. Układamy na obydwóch połówkach bułki warzywa i pieczarki według własnego pomysłu.
  8. Burgera nakładamy na bułkę, można dodać jeszcze swoje ulubione sosy.
  9. Nasz domowy burger jest już gotowy 🙂

Trik 1

Jeśli nie jesteście pewni jakiej wielkości i grubości burgery przygotować – w wielu sieciach handlowych można kupić uformowane burgery. Nie obawiajcie się składu – da się znaleźć takie, które mają 98-100% mięsa.

Trik 2

Żeby było jak w knajpie, do burgera można podać także frytki. Ja polecam Wam moje ulubione frytki z batatów z tego przepisu: frytki z batatów.

domowy burger

Może to Cię zainteresuje...

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o