Upały się skończyły, lato się skończyło. Ale może jest sposób, by jakoś je przywołać? Pewnie, że tak! Jednym z nich jest przygotowanie domowych lodów. Ale takich, o jakich nieraz czytaliście (i ja także) w internetach: że doglądać w zamrażarce co godzinę i mieszać, potem znów. Następnie znowu zamieszać i tak ciągle, przez cały dzień. Przygotowanie mojego deseru sorbetowego zajmie kilka minut! Naprawdę 🙂 Czuję, że ten sorbet Was zachwyci!
Składniki (dla 2 osób)
- banan
- inne owoce (u mnie: garść borówek i jagód)
Przygotowanie
- Banana pokroić na kawałki i zamrozić w woreczku/plastikowym opakowaniu.
- Borówki i jagody zamrozić (można razem, można osobno).
- Po upływie jednej nocy (lub jak w moim przypadku – kilku miesięcy:D) owoce wyciągnąć i odczekać około 10 minut (to z szacunku do blendera i dbałości o jego ostrza – żeby owoce nieco zmiękły).
- Owoce blendujemy. Zajmie nam to ze 3 minutki. Po upływie tego czasu – nasz sorbet jest gotowy! Nic więcej nie trzeba już robić 🙂 No może jest jedna taka rzecz – lody trzeba zjeść nim się rozpłyną! Choć w sumie nie jest to konieczne – jeśli poczekamy trochę dłużej, to będziemy mieli smoothie, tak więc nadal będzie pysznie 🙂Sorbet czy smoothie – każdy może ten deser zjeść w taki sposób, w jaki lubi najbardziej.
Bardzo ciekawa propozycja i fajna alternatywa dla tradycyjnych lodów 🙂 Taki sorbet jest bardzo bogaty w antyoksydanty, które chronią nas przed nowotworami, chorobami serca i opóźniają procesy starzenia – jednym słowem jako dietetyk kliniczny polecam! 🙂
Ooo właśnie, racja! Zdrowo i pysznie 🙂