buraki na zakwas buraczany
Napoje Dania jednogarnkowe

Domowy zakwas z buraków

Zakwas z buraków to napój otrzymywany poprzez fermentację cukrów zawartych burakach dzięki bakteriom kwasu mlekowego. W procesie fermentacji bakterie kwasu mlekowego, przetwarzają cukier obecny w burakach na kwas mlekowy, który nadaje napojowi kwaśny smak i zapewnia wiele korzyści zdrowotnych.

Dlaczego warto pić zakwas buraczany?

Zakwas z buraków zawiera kwas mlekowy, który pomaga w trawieniu białek i tłuszczów. Może również wspierać wzrost korzystnej flory bakteryjnej jelit, co korzystnie wpływa na trawienie. Buraki są bogate w azotany, które mogą pomóc obniżyć ciśnienie krwi. Badania wykazały, że regularne spożywanie soków buraczanych może pomóc obniżyć ciśnienie krwi u osób z nadciśnieniem. Zakwas z buraków może pomóc w ochronie serca przed chorobami, ponieważ zawiera antocyjany, które są przeciwutleniaczami. Te związki pomagają chronić serce przed uszkodzeniem spowodowanym przez wolne rodniki. Ponadto sok buraczany może pomóc poprawić wydolność fizyczną i wytrzymałość u sportowców, ponieważ zawiera wiele cennych składników odżywczych.

Składniki

  • 3-4 buraki (około 0,5 kg),
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 2-3 liście laurowe,
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego,
  • 1,5 litra wody,
  • 1 łyżeczka soli.

Przygotowanie zakwasu buraczanego – krok po kroku

  1. Buraki dokładnie umyj i obierz ze skórki,
  2. Zetrzyj buraki na tarce o grubych oczkach lub pokrój na mniejsze kawałki i umieść w słoiku lub pojemniku z pokrywką,
  3. Do słoika z burakami dodaj sól, czosnek, ziele angielskie i liście laurowe. Wszystkie składniki powinny być dobrze wymieszane.
  4. Wlej przegotowaną i schłodzoną wodę do słoika, tak aby wszystkie składniki były pokryte płynem (ważne!),
  5. Zamknij słoik lub pojemnik i odstaw w na około 10-14 dni w temperaturze pokojowej. W tym czasie bakterie kwasu mlekowego, zaczną fermentować cukry w burakach, powodując kwaśny smak i powstawanie kwasu mlekowego,
  6. Po 10-14 dniach zakwas powinien mieć kwaśny smak i intensywny zapach buraków,
  7. Przelej zakwas przez sitko, aby oddzielić resztki buraków i przypraw,
  8. Zakwas możesz przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku przez około 2-3 tygodnie.

Uniwersalny przepis na domowy zakwas z buraków jest bardzo prosty i wymaga niewielu składników. Zakwas ten można wykorzystać do przygotowania tradycyjnego polskiego barszczu, a także jako dodatek do sałatek, sosów lub jako orzeźwiający napój.

Porady:

  1. Nie jest to wymagane, ale dla konieczności przyspieszenia fermentacji możesz dodać do słoika łyżkę soku z kiszonych ogórków lub kapusty, lub kawałek chleba razowego na zakwasie. Fermentację przyspieszy też nieco wyższa temperatura (postaw słoik wysoko na szafce, bliżej sufitu). Wówczas zakwas buraczany będzie gotowy w 5-7 dni.
  2. Dbaj o to, aby wszystkie składniki były w całości przykryte wodą.
  3. Usuwaj regularnie wytworzoną pianę.
  4. Pamiętaj o wyparzeniu słoika przed użyciem. Przygotowując składniki dokładnie umyj ręce, lub użyj jednorazowych rękawiczek nitrylowych.
  5. Jeżeli słoik jest bardzo szczelnie zamknięty, warto w początkowym okresie zakwaszania delikatnie odkręcać wieczko, celem wypuszczenia nagromadzonych gazów. W większości przypadków otwieranie słoika czy mieszanie zawartości nie jest wymagane.
  6. Ciemna, intensywna barwa zakwasu sugeruje, że jest gotowy do spożycia.
  7. Zakwas buraczany najlepiej pić rano na czczo.

Można go spożywać w czystej postaci lub jako składnik koktajli, barszczu lub innych potraw. Warto jednak pamiętać, że jak każdy produkt fermentowany, zakwas z buraków powinien być przechowywany w odpowiednich warunkach, aby zapobiec niepożądanemu wzrostowi bakterii i pleśni. Warto także pamiętać, że zakwas z buraków, podobnie jak inne kwaśne napoje, może negatywnie wpływać na szkliwo zębów, dlatego warto spożywać go umiarkowanie.

Zobacz podobne przepisy:

5 2 votes
Article Rating

Może to Cię zainteresuje...

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments