Zawsze, gdy nie wiem jaką sałatkę przygotować do obiadu – sięgam po tę błyskawiczną propozycję. Uwielbiam ją także jako dodatek do grillowanego mięsa lub kiełbasy. Ekspresowa sałatka robi się sama! 🙂
Składniki
- mieszanka sałat (absolutnie dowolna)
- kilka łyżek kukurydzy z puszki
- mieszanka ziół prowansalskich
- oliwa lub olej
- można dodać kilka pomidorków koktajlowych
Ekspresowa sałatka – przygotowanie
Iście banalne! Zajmie nie więcej, niż 2 minuty. Mieszankę sałat należy przełożyć do miski, następnie dodać kukurydzę – tyle, na ile macie ochotę. Można dorzucić kilka umytych pomidorków koktajlowych, ale dla mnie nie jest to konieczne, ja uwielbiam sałatę i kukurydzę i dla mnie one wystarczą jako składniki sałatki. Całość skrapiamy oliwą. Ja oprócz oliwy użyłam oleju z awokado – tyle się mówi o prozdrowotnych właściwościach awokado, że postanowiłam skorzystać z promocji i zakupiłam olej awokadowy. Nie jest zbyt wyrazisty w smaku, ale na pewno korzystnie wpływa na mój organizm, jeśli macie ochotę, to także wypróbujcie 🙂 Można dorzucić trochę słonecznika lub pestek z dyni, w końcu nie zajmuje to zbyt wiele czasu :). Mam nadzieję, że ta ekspresowa sałatka na stałe zagości w Waszym menu i uratuje Was, gdy nie będziecie wiedzieli, co podać do ziemniaków i mięsa lub do kiełbaski z grilla.
Jeśli nie przepadacie za kukurydzą – może skusicie się na inną, niemal równie błyskawiczną w przygotowaniu sałatkę? Polecam Wam sałatkę z ogórkiem małosolnym lub kiszonym.
[…] wegańskiego kociołka idealnie nadaje się na przykład ta sałatka, choć nie jest ona oczywiście […]
[…] Do placków idealnie nadaje się ta błyskawiczna sałatka. […]
[…] Razem z zieloną sałatą stanowią dla mnie OBIAD IDEALNY :). A inspirację na pasującą tutaj błyskawiczną sałatkę obiadową także możecie znaleźć na moim blogu. […]