To baaaaardzo pożywny i smaczny obiad. Ma w sobie wszystko, czego oczekuję: warzywka, coś sycącego i ciekawy smak. Po takiej porcji nikt nie pozostanie głodny!
Składniki
Dla dwóch osób będą Wam potrzebne:
DO PRZYGOTOWANIA FRYTEK
- 1 duży batat (lub 2 mniejsze)
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
- rozmaryn (najlepiej świeży, ale suszony również będzie dobry)
- papryka ostra
DO PRZYGOTOWANIA SERA
- ser do smażenia – ja smażyłam 1/2 sera pleśniowego (troszkę się rozwalał, ale smak to zrekompensował) i 3 niezbyt duże, ale grube na około centymetr plasterki sera żółtego; możecie użyć takiego sera, na jaki macie ochotę, najlepiej chyba sprawdza się tzw. ser salami, bo jego kawałki mają odpowiednią wielkość; ja akurat użyłam zwykłej goudy
- zarodki pszenne (można wymienić na bułkę tartą, ale będzie mniej zdrowo 😉 )
- jajko
- papryka słodka
- papryka ostra
- sól
- olej lub oliwa do smażenia
DO PRZYGOTOWANIA SAŁATKI
- sałata (u mnie roszponka, ale nadaje się każda)
- małe pomidorki
- ocet balsamiczny (jeśli ktoś go nie lubi, to można wymienić na oliwę z oliwek)
- przyprawy według uznania – sam pieprz czarny może wystarczyć w zupełności
Przygotowanie:
Od razu uprzedzam, że najbardziej pracochłonna czynność to pokrojenie batatów. Gdy to zrobicie – reszta pójdzie już błyskawicznie!
Moje niedawne odkrycie – pyszne batatowe frytki z piekarnika
No cóż ja poradzę – naprawdę lubię frytki! Na szczęście ktoś mądry wpadł kiedyś na to, że można je zrobić w piekarniku oraz że można do tego wykorzystać bataty. Są one bogate w beta-karoten, mają niski indeks glikemiczny, zawierają sporo minerałów i witamin oraz likopen, który jest przeciwutleniaczem (tym samym zmniejsza ryzyko zawału i rozwoju nowotworu). Ewidentnie warto po nie sięgać! Przygotowanie frytek jest banalnie proste. Bataty należy umyć, następnie pokroić w słupki (uprzedzam – przyda się solidny nóż, być może będzie potrzebna jakaś przerwa jeśli macie tak mało siły w rękach jak ja:D). Później należy przełożyć bataty do miski, dodać olej, przyprawy i zioła, całość wymieszać. Po odczekaniu chwilki – przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Frytki z batatów piec w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut (warto doglądać i samemu ocenić, czy są już dostatecznie dobrze wypieczone).
Moja rada
Jeśli po pracy chcecie jak najszybciej przygotować obiad, zróbcie tak jak ja – często bataty obieram i kroję dzień wcześniej, a następnie wkładam na noc do lodówki pod przykryciem. Dzięki temu czas na oczekiwanie obiadu po pracy skraca się i możemy się cieszyć tym wspaniałym pysznizmem, którym są frytki z batatów.
Smażony ser – pyszna i pożywna alternatywa dla kotletów mięsnych
Gdy frytki od jakichś 10 minut są w piekarniku, przechodzimy do przygotowania sera. Pewnego dnia odkryłam, że bułkę tartą można z pełnym powodzeniem zastąpić zarodkami pszennymi. Są one najcenniejszą częścią pszenicy i zawierają wiele składników mineralnych, w tym żelazo, więc na pewno warto po nie sięgać.
Postępujemy z nimi jak z bułką tartą, czyli po prostu wysypujemy na talerzyk. Na drugim talerzyku umieszczamy jajko wraz z papryką (słodką i ostrą) oraz solą. Następnie panierujemy nasz ser i wrzucamy go na rozgrzany olej/oliwę. Smażymy po kilka minut z każdej strony. Trzeba uważać, by ser nam się nie rozpłynął, więc musimy być czujni! Mój usmażony ser może nie wygląda najpiękniej, ale jest naprawdę smaczny!
Sałatka z niczego
Gdy frytki się pieką a ser smaży, zabieramy się za sałatkę. Niektórzy są przekonani, że w każdym obiedzie musi znaleźć się coś zielonego. Tutaj się nie zawiodą! Wszystko dzięki sałacie, do której należy dodać kilka umytych pomidorków a całość skropić octem balsamicznym, można dodać przyprawy (ja dodałam pieprz, Wy możecie trochę bardziej poeksperymentować). I tyle! Smaczna sałatka gotowa!
Zaproponowaną tu sałatkę możecie wymienić na inną moją propozycję, będzie równie pysznie!
Sałatka z ogórka małosolnego i roszponki.
[…] obiad wege […]