pyszny obiad
obiad wege

Gulasz z dyni i fasoli ­čÄâ

W ko┼äcu przyszed┼é czas na pierwszy dyniowy przepis w tym roku. Wcze┼Ťniej jako┼Ť zawsze w sklepie j─ů omija┼éam, nie mia┼éam na ni─ů szczeg├│lnego pomys┼éu. Ale ten gulasz┬á to naprawd─Ö smaczna potrawa! Doskonale rozgrzewa a jego barwa dodaje energii ­čÖé Je┼╝eli chodzi o fasol─Ö – ja posz┼éam na skr├│ty i u┼╝y┼éam takiej z puszki, ale oczywi┼Ťcie mo┼╝ecie wykorzysta─ç sypan─ů, kt├│r─ů wcze┼Ťniej namoczycie przez odpowiednio d┼éugi czas (najlepiej przez noc, bo fasola troch─Ö czasu jednak potrzebuje). Wydaje┬á mi si─Ö, ┼╝e bak┼éa┼╝ana mo┼╝na pomin─ů─ç je┼Ťli akurat nie jeste┼Ťcie w jego posiadaniu.

Składniki

  • p├│┼é ma┼éej dyni (ja u┼╝y┼éam dyni hokkaido, kt├│rej nie trzeba obiera─ç ze sk├│ry)
  • puszka fasoli (u mnie fasola pinto) lub p├│┼é szklanki suchej fasoli namoczonej przez noc
  • puszka pomidor├│w
  • 2 cebule
  • z─ůbek czosnku
  • 1/3 bak┼éa┼╝ana
  • olej do sma┼╝enia (rzepakowy nadaje si─Ö do tego lepiej ni┼╝ s┼éonecznikowy)
  • przyprawy: s├│l, pieprz, s┼éodka papryka w─Ödzona, papryka ostra, kurkuma, lubczyk

Przygotowanie

  1. Kroimy bakłażan i cebulę oraz czosnek.
  2. Przygotowujemy ostry i solidny n├│┼╝ do krojenia dyni i czynimy to – nie nale┼╝y to do moich ulubionych czynno┼Ťci, ale c├│┼╝ pocz─ů─ç? ­čśë
  3. Cebul─Ö z czosnkiem szklimy dodaj─ůc pieprz, nast─Öpnie przek┼éadamy j─ů na talerz.
  4. W tym samym garnku chwilę smażymy bakłażan, potem jego także przekładamy na talerz.
  5. Chwil─Ö podsma┼╝amy dyni─Ö na oleju, nast─Öpnie dodajemy wszystkie przyprawy poza lubczykiem (kt├│re najlepiej wcze┼Ťniej wymiesza─ç w jakiej┼Ť miseczce, bo wa┼╝ne, by nie sma┼╝y─ç ich d┼éugo, bo mog─ů zgorzknie─ç) i wszystko sma┼╝ymy jeszcze przez minutk─Ö lub maksymalnie 2.
  6. Do garnka dodajemy bak┼éa┼╝an i cebul─Ö a tak┼╝e fasol─Ö, ca┼éo┼Ť─ç zalewamy wod─ů – tak, ┼╝eby wszystko przykry┼éa.
  7. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 45 minut.
  8. Dodajemy pomidory z puszki i lubczyk (ewentualnie te┼╝ s├│l, warto spr├│bowa─ç dania, czy potrawa jej nie wymaga), gotujemy kolejne 45 minut, ale wszystko zale┼╝y od dyni i fasoli – musz─ů by─ç mi─Ökkie, wi─Öc by─ç mo┼╝e trzeba b─Ödzie pogotowa─ç troch─Ö d┼éu┼╝ej.

Ja poda┼éam to danie z bia┼éym ry┼╝em, kt├│ry wybitnie pasuje mi do wszelkich gulasz├│w. Ale oczywi┼Ťcie mo┼╝ecie to danie zaserwowa─ç z soczewic─ů, kasz─ů kuskus lub bulgur albo czymkolwiek innym. W wersji szybkiej mo┼╝e by─ç nawet pieczywko. Smacznego!

gulasz z dyni

Mo┼╝e to Ci─Ö zainteresuje...

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o