pyszny obiad
obiad wege

Gulasz z dyni i fasoli 馃巸

W ko艅cu przyszed艂 czas na pierwszy dyniowy przepis w tym roku. Wcze艣niej jako艣 zawsze w sklepie j膮 omija艂am, nie mia艂am na ni膮 szczeg贸lnego pomys艂u. Ale ten gulasz聽 to naprawd臋 smaczna potrawa! Doskonale rozgrzewa a jego barwa dodaje energii 馃檪 Je偶eli chodzi o fasol臋 – ja posz艂am na skr贸ty i u偶y艂am takiej z puszki, ale oczywi艣cie mo偶ecie wykorzysta膰 sypan膮, kt贸r膮 wcze艣niej namoczycie przez odpowiednio d艂ugi czas (najlepiej przez noc, bo fasola troch臋 czasu jednak potrzebuje). Wydaje聽 mi si臋, 偶e bak艂a偶ana mo偶na pomin膮膰 je艣li akurat nie jeste艣cie w jego posiadaniu.

Sk艂adniki

  • p贸艂 ma艂ej dyni (ja u偶y艂am dyni hokkaido, kt贸rej nie trzeba obiera膰 ze sk贸ry)
  • puszka fasoli (u mnie fasola pinto) lub p贸艂 szklanki suchej fasoli namoczonej przez noc
  • puszka pomidor贸w
  • 2 cebule
  • z膮bek czosnku
  • 1/3 bak艂a偶ana
  • olej do sma偶enia (rzepakowy nadaje si臋 do tego lepiej ni偶 s艂onecznikowy)
  • przyprawy: s贸l, pieprz, s艂odka papryka w臋dzona, papryka ostra, kurkuma, lubczyk

Przygotowanie

  1. Kroimy bak艂a偶an i cebul臋 oraz czosnek.
  2. Przygotowujemy ostry i solidny n贸偶 do krojenia dyni i czynimy to – nie nale偶y to do moich ulubionych czynno艣ci, ale c贸偶 pocz膮膰? 馃槈
  3. Cebul臋 z czosnkiem szklimy dodaj膮c pieprz, nast臋pnie przek艂adamy j膮 na talerz.
  4. W tym samym garnku chwil臋 sma偶ymy bak艂a偶an, potem jego tak偶e przek艂adamy na talerz.
  5. Chwil臋 podsma偶amy dyni臋 na oleju, nast臋pnie dodajemy wszystkie przyprawy poza lubczykiem (kt贸re najlepiej wcze艣niej wymiesza膰 w jakiej艣 miseczce, bo wa偶ne, by nie sma偶y膰 ich d艂ugo, bo mog膮 zgorzknie膰) i wszystko sma偶ymy jeszcze przez minutk臋 lub maksymalnie 2.
  6. Do garnka dodajemy bak艂a偶an i cebul臋 a tak偶e fasol臋, ca艂o艣膰 zalewamy wod膮 – tak, 偶eby wszystko przykry艂a.
  7. Gotujemy pod przykryciem na ma艂ym ogniu oko艂o 45 minut.
  8. Dodajemy pomidory z puszki i lubczyk (ewentualnie te偶 s贸l, warto spr贸bowa膰 dania, czy potrawa jej nie wymaga), gotujemy kolejne 45 minut, ale wszystko zale偶y od dyni i fasoli – musz膮 by膰 mi臋kkie, wi臋c by膰 mo偶e trzeba b臋dzie pogotowa膰 troch臋 d艂u偶ej.

Ja poda艂am to danie z bia艂ym ry偶em, kt贸ry wybitnie pasuje mi do wszelkich gulasz贸w. Ale oczywi艣cie mo偶ecie to danie zaserwowa膰 z soczewic膮, kasz膮 kuskus lub bulgur albo czymkolwiek innym. W wersji szybkiej mo偶e by膰 nawet pieczywko. Smacznego!

gulasz z dyni

Mo偶e to Ci臋 zainteresuje...

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o