pyszny obiad
Dania wegetariańskie Obiady

Gulasz z dyni i fasoli 🎃

W końcu przyszedł czas na pierwszy dyniowy przepis w tym roku. Wcześniej jakoś zawsze w sklepie ją omijałam, nie miałam na nią szczególnego pomysłu. Ale ten gulasz  to naprawdę smaczna potrawa! Doskonale rozgrzewa a jego barwa dodaje energii 🙂 Jeżeli chodzi o fasolę – ja poszłam na skróty i użyłam takiej z puszki, ale oczywiście możecie wykorzystać sypaną, którą wcześniej namoczycie przez odpowiednio długi czas (najlepiej przez noc, bo fasola trochę czasu jednak potrzebuje). Wydaje  mi się, że bakłażana można pominąć jeśli akurat nie jesteście w jego posiadaniu.

Składniki

  • pół małej dyni (ja użyłam dyni hokkaido, której nie trzeba obierać ze skóry)
  • puszka fasoli (u mnie fasola pinto) lub pół szklanki suchej fasoli namoczonej przez noc
  • puszka pomidorów
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • 1/3 bakłażana
  • olej do smażenia (rzepakowy nadaje się do tego lepiej niż słonecznikowy)
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka wędzona, papryka ostra, kurkuma, lubczyk

Przygotowanie

  1. Kroimy bakłażan i cebulę oraz czosnek.
  2. Przygotowujemy ostry i solidny nóż do krojenia dyni i czynimy to – nie należy to do moich ulubionych czynności, ale cóż począć? 😉
  3. Cebulę z czosnkiem szklimy dodając pieprz, następnie przekładamy ją na talerz.
  4. W tym samym garnku chwilę smażymy bakłażan, potem jego także przekładamy na talerz.
  5. Chwilę podsmażamy dynię na oleju, następnie dodajemy wszystkie przyprawy poza lubczykiem (które najlepiej wcześniej wymieszać w jakiejś miseczce, bo ważne, by nie smażyć ich długo, bo mogą zgorzknieć) i wszystko smażymy jeszcze przez minutkę lub maksymalnie 2.
  6. Do garnka dodajemy bakłażan i cebulę a także fasolę, całość zalewamy wodą – tak, żeby wszystko przykryła.
  7. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 45 minut.
  8. Dodajemy pomidory z puszki i lubczyk (ewentualnie też sól, warto spróbować dania, czy potrawa jej nie wymaga), gotujemy kolejne 45 minut, ale wszystko zależy od dyni i fasoli – muszą być miękkie, więc być może trzeba będzie pogotować trochę dłużej.

Ja podałam to danie z białym ryżem, który wybitnie pasuje mi do wszelkich gulaszów. Ale oczywiście możecie to danie zaserwować z soczewicą, kaszą kuskus lub bulgur albo czymkolwiek innym. W wersji szybkiej może być nawet pieczywko. Smacznego!

Szukasz innych dań z fasoli? Sprawdź przepis: Kotlety z fasoli czerwonej.

5 3 votes
Article Rating

Może to Cię zainteresuje...

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Kama
Kama
6 lat temu

Wygląda smakowicie! Szkoda, że o tej porze ciężko dostać dynię w sklepie ;(