W koÅ„cu przyszedÅ‚ czas na pierwszy dyniowy przepis w tym roku. WczeÅ›niej jakoÅ› zawsze w sklepie jÄ… omijaÅ‚am, nie miaÅ‚am na niÄ… szczególnego pomysÅ‚u. Ale ten gulasz to naprawdÄ™ smaczna potrawa! Doskonale rozgrzewa a jego barwa dodaje energii 🙂 Jeżeli chodzi o fasolÄ™ – ja poszÅ‚am na skróty i użyÅ‚am takiej z puszki, ale oczywiÅ›cie możecie wykorzystać sypanÄ…, którÄ… wczeÅ›niej namoczycie przez odpowiednio dÅ‚ugi czas (najlepiej przez noc, bo fasola trochÄ™ czasu jednak potrzebuje). Wydaje mi siÄ™, że bakÅ‚ażana można pominąć jeÅ›li akurat nie jesteÅ›cie w jego posiadaniu.
Składniki
- pół małej dyni (ja użyłam dyni hokkaido, której nie trzeba obierać ze skóry)
- puszka fasoli (u mnie fasola pinto) lub pół szklanki suchej fasoli namoczonej przez noc
- puszka pomidorów
- 2 cebule
- zÄ…bek czosnku
- 1/3 bakłażana
- olej do smażenia (rzepakowy nadaje się do tego lepiej niż słonecznikowy)
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka wędzona, papryka ostra, kurkuma, lubczyk
Przygotowanie
- Kroimy bakłażan i cebulę oraz czosnek.
- Przygotowujemy ostry i solidny nóż do krojenia dyni i czynimy to – nie należy to do moich ulubionych czynnoÅ›ci, ale cóż począć? 😉
- Cebulę z czosnkiem szklimy dodając pieprz, następnie przekładamy ją na talerz.
- W tym samym garnku chwilę smażymy bakłażan, potem jego także przekładamy na talerz.
- Chwilę podsmażamy dynię na oleju, następnie dodajemy wszystkie przyprawy poza lubczykiem (które najlepiej wcześniej wymieszać w jakiejś miseczce, bo ważne, by nie smażyć ich długo, bo mogą zgorzknieć) i wszystko smażymy jeszcze przez minutkę lub maksymalnie 2.
- Do garnka dodajemy bakÅ‚ażan i cebulÄ™ a także fasolÄ™, caÅ‚ość zalewamy wodÄ… – tak, żeby wszystko przykryÅ‚a.
- Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 45 minut.
- Dodajemy pomidory z puszki i lubczyk (ewentualnie też sól, warto spróbować dania, czy potrawa jej nie wymaga), gotujemy kolejne 45 minut, ale wszystko zależy od dyni i fasoli – muszÄ… być miÄ™kkie, wiÄ™c być może trzeba bÄ™dzie pogotować trochÄ™ dÅ‚użej.
Ja podałam to danie z białym ryżem, który wybitnie pasuje mi do wszelkich gulaszów. Ale oczywiście możecie to danie zaserwować z soczewicą, kaszą kuskus lub bulgur albo czymkolwiek innym. W wersji szybkiej może być nawet pieczywko. Smacznego!
Szukasz innych dań z fasoli? Sprawdź przepis: Kotlety z fasoli czerwonej.
Wygląda smakowicie! Szkoda, że o tej porze ciężko dostać dynię w sklepie ;(
Oj, też nad tym ubolewam! Ale w niektórych sklepach można dostać mrożonÄ… dyniÄ™ – też jest to jakiÅ› pomysÅ‚ 🙂