pyszny obiad
Dania wegetariańskie Obiady

Gulasz z dyni i fasoli 🎃

W koÅ„cu przyszedÅ‚ czas na pierwszy dyniowy przepis w tym roku. WczeÅ›niej jakoÅ› zawsze w sklepie jÄ… omijaÅ‚am, nie miaÅ‚am na niÄ… szczególnego pomysÅ‚u. Ale ten gulasz  to naprawdÄ™ smaczna potrawa! Doskonale rozgrzewa a jego barwa dodaje energii 🙂 Jeżeli chodzi o fasolÄ™ – ja poszÅ‚am na skróty i użyÅ‚am takiej z puszki, ale oczywiÅ›cie możecie wykorzystać sypanÄ…, którÄ… wczeÅ›niej namoczycie przez odpowiednio dÅ‚ugi czas (najlepiej przez noc, bo fasola trochÄ™ czasu jednak potrzebuje). Wydaje  mi siÄ™, że bakÅ‚ażana można pominąć jeÅ›li akurat nie jesteÅ›cie w jego posiadaniu.

Składniki

  • pół maÅ‚ej dyni (ja użyÅ‚am dyni hokkaido, której nie trzeba obierać ze skóry)
  • puszka fasoli (u mnie fasola pinto) lub pół szklanki suchej fasoli namoczonej przez noc
  • puszka pomidorów
  • 2 cebule
  • zÄ…bek czosnku
  • 1/3 bakÅ‚ażana
  • olej do smażenia (rzepakowy nadaje siÄ™ do tego lepiej niż sÅ‚onecznikowy)
  • przyprawy: sól, pieprz, sÅ‚odka papryka wÄ™dzona, papryka ostra, kurkuma, lubczyk

Przygotowanie

  1. Kroimy bakłażan i cebulę oraz czosnek.
  2. Przygotowujemy ostry i solidny nóż do krojenia dyni i czynimy to – nie należy to do moich ulubionych czynnoÅ›ci, ale cóż począć? 😉
  3. Cebulę z czosnkiem szklimy dodając pieprz, następnie przekładamy ją na talerz.
  4. W tym samym garnku chwilę smażymy bakłażan, potem jego także przekładamy na talerz.
  5. Chwilę podsmażamy dynię na oleju, następnie dodajemy wszystkie przyprawy poza lubczykiem (które najlepiej wcześniej wymieszać w jakiejś miseczce, bo ważne, by nie smażyć ich długo, bo mogą zgorzknieć) i wszystko smażymy jeszcze przez minutkę lub maksymalnie 2.
  6. Do garnka dodajemy bakÅ‚ażan i cebulÄ™ a także fasolÄ™, caÅ‚ość zalewamy wodÄ… – tak, żeby wszystko przykryÅ‚a.
  7. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 45 minut.
  8. Dodajemy pomidory z puszki i lubczyk (ewentualnie też sól, warto spróbować dania, czy potrawa jej nie wymaga), gotujemy kolejne 45 minut, ale wszystko zależy od dyni i fasoli – muszÄ… być miÄ™kkie, wiÄ™c być może trzeba bÄ™dzie pogotować trochÄ™ dÅ‚użej.

Ja podałam to danie z białym ryżem, który wybitnie pasuje mi do wszelkich gulaszów. Ale oczywiście możecie to danie zaserwować z soczewicą, kaszą kuskus lub bulgur albo czymkolwiek innym. W wersji szybkiej może być nawet pieczywko. Smacznego!

Szukasz innych dań z fasoli? Sprawdź przepis: Kotlety z fasoli czerwonej.

5 3 votes
Article Rating

Może to Cię zainteresuje...

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Kama
Kama
5 lat temu

Wygląda smakowicie! Szkoda, że o tej porze ciężko dostać dynię w sklepie ;(