przetwory na zimę w słoikach
pozostałe

Jakie przetwory na zimę warto zrobić? Podpowiadamy!

Domowe przetwory to najlepszy sposób na zatrzymanie w słoiku kawałeczka lata. Ich smak i zapach pomoże Ci wrócić do czasów, gdy jako dziecko zajadałeś się babcinymi przetworami w mroźne zimowe dni. Sezonowe owoce i warzywa aż się proszą o przerobienie ich na coś pysznego! Przedstawiamy nasze ulubione receptury na łatwe przetwory i weki!

Słodkie i słone – najlepsze przetwory na zimę 

Spiżarnie naszych mam i babć pełne były słoików z różnymi dżemami, konfiturami, sokami, kiszonkami czy sosami warzywnymi. Jeśli zadajesz sobie pytanie – skąd one miały na to wszystko czas – nie jesteś jedyny! Choć odpowiedź prawdopodobnie już zawsze pozostanie ich słodką tajemnicą, współcześni producenci sprzętu do kuchni postanowili ułatwić Ci ten proces. W ofercie sklepów, takich jak Radochy Gospochy znajdziesz niezastąpione i wydajne sokowniki, dzięki którym przygotowanie przetworów zajmie Ci dosłownie kilka minut. 

Wystarczy, że górną część sokownika wypełnisz wybranymi owocami lub warzywami i zacznie dziać się magia. Pod wpływem ciepła składniki zaczną wydzielać naturalny sok, zachowując maksymalną ilość składników odżywczych, smak i aromat. To jak go wykorzystasz, zależy od Ciebie! Możesz przerobić go na pyszny dżem, koncentrat, mus, syrop czy sos. Sokownik umożliwia przerobienie dużej ilości warzyw i owoców naraz, dzięki czemu zaoszczędzisz mnóstwo czasu. 

Idealne do domowej spiżarni i na prezent 

Eksperymentując ze składnikami i recepturami, możesz stworzyć przetwory o niepowtarzalnym smaku. Jeśli masz już dość sklepowych wyrobów, które znacznie odbiegają od tych, które zapamiętałeś z czasów dzieciństwa – zapraszamy do kuchni! 

Nie zapomnij zaopatrzyć się w słoiki na przetwory o różnej pojemności, które zapewnią higieniczne przechowywanie. Hermetyczne zakrętki słoików, skutecznie chronią przed dostępem powietrza i wilgoci, zachowując świeżość i smak produktów na długi czas. Zapobiegają też rozwojowi pleśni, drobnoustrojów i innych mikroorganizmów, które mogą powodować zepsucie przetworów

Grube, wytrzymałe szkło, z którego wykonywane są słoiki na przetwory, jest odporne na uszkodzenia i trudno je stłuc. Szklane pojemniki są łatwe do przechowywania i transportu. Możesz je ułożyć jeden na drugim na półkach, w spiżarni lub piwnicy, zajmując minimalną ilość miejsca. Są również praktyczne do zabrania na wyjazdy, pikniki czy w podróż. 

Przetwory przechowywane w estetycznie wykonanych słoikach prezentują się atrakcyjnie i apetycznie. Ozdób je własnoręcznie zrobionymi etykietami z nazwami i datami przygotowania, by ułatwić sobie identyfikację i organizację zapasów na zimę. Taki elegancki słoiczek sprawdzi się także doskonale, jako drobny podarunek dla bliskiej osoby. 

W tym roku postaw na domowe przetwory! 

Jeśli co roku odkładasz przygotowanie własnych weków na zimę, w tym sezonie, dzięki sokownikowi możesz zapomnieć o wymówkach. Z jego pomocą szybko i przyjemnie przerobisz owoce i warzywa na pyszne, domowe przetwory, które będą idealnym dodatkiem do zimowych potraw. Podaruj też słoik dżemu bliskiej osobie – być może przekonasz ją do eksperymentów w kuchni! 

5 1 vote
Article Rating

Może to Cię zainteresuje...

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments