Czy znacie kogoś, kto nie lubi ciasta francuskiego? Bo ja nie! Świetnie nadaje się do przyrządzenia słodkich wypieków, pysznej wytrawnej tarty, przekąsek na słono. Smakuje wybornie w towarzystwie wszystkiego. Jak więc go nie kochać? <3
Lata temu byłam na imprezie u mojej serdecznej koleżanki i moim oczom ukazały się – niesamowicie skomplikowane jak na moje oko – ślimaki z tegoż ciasta. Gdy zdradziła mi tajniki przygotowania tych ślimaczków, to okazało się, że to bardzo łatwa sprawa! Ba! Może to nawet najłatwiejszy sposób na przygotowanie przekąski z ciasta francuskiego? Bo na przykład znane mi wcześniej sakiewki nie były tak wdzięczne w przygotowaniu.
Składniki
- opakowanie ciasta francuskiego (gramatura nie ma znaczenia, po prostu ślimaki będą miały większą średnicę, jeśli będziemy mieli więcej ciasta)
- 9 prostokątnych plastrów sera żółtego
- 1 pomidor
- kilka łyżek kukurydzy (według uznania)
- kilka plasterków papryki
- zioła prowansalskie, sól, pieprz, trochę kurkumy (dla zdrowotności)
Przygotowanie
- Jeśli jest taka możliwość, to ciasto wyciągamy z lodówki jakiś czas przed przygotowaniem aby było w temperaturze pokojowej (tym razem tak zrobiłam, ale nie zawsze się udaje).
- Ciasto rozwijamy i nakładamy na nie ser w odstępach. Jeśli mamy ser typu salami (czyli dość małych rozmiarów), to plasterków musi być oczywiście więcej niż 9. Ja miałam takie standardowe prostokątne i 9 wystarczyło jak najbardziej.
- Na ser układamy pomidor pokrojony w cieniuteńkie plasterki, posypujemy je pieprzem i solą.
- Odsączoną kukurydzę sypiemy na ciasto i rozłożone już składniki, układamy także plasterki papryki.
- Dodajemy przyprawy. Jeśli nie mamy ziół prowansalskich – może być sama bazylia. Z kolei oregano sprawi, że ślimaki będą miały w sobie coś z pizzy.
- W tym momencie możemy dodać jeszcze jakieś składniki według własnego uznania (szynkę, pieczarki, cebulę, podsmażoną cukinię i/lub bakłażana – ja smażę je w bardzo dużej ilości kurkumy i papryki słodkiej).
- Teraz ważny krok – ciasto francuskie zwijamy tak samo, jak było zwinięte wcześniej nim dodaliśmy do niego nasze dodatki. Zwijamy powoli i w miarę możliwości – ciasno i ściśle.
- Tak powstały rulon odstawiamy na jakieś 15-20 minut (wtedy łatwiej będzie go pokroić). Pod koniec tego czasu rozpoczynamy nagrzewanie piekarnika do temperatury 200 stopni Celsjusza.
- Nasz rulon kroimy na plasterki, powinny mieć około 1,5 cm grubości (zdjęcia wykonane podczas krojenia możecie obejrzeć w galerii poniżej).
- Nasze ślimaki odkładamy na papier do pieczenia, który był dołączony do ciasta francuskiego. Pamiętajmy o tym, by pomiędzy ślimaczkami zostawiać przerwy, bo trochę się powiększą podczas pieczenia (blachę ze ślimakami przed pieczeniem także możecie zobaczyć w galerii).
- Ślimaki pieczemy około 20-25 minut, aż się zarumienią, zależy to od piekarnika, polecam ich doglądanie.
Ślimaki są u mnie hitem niemal każdej imprezy, mam nadzieję, że równie doskonale sprawdzą się u Was!
Sprawdź też inną propozycję na imprezę: błyskawiczna sałatka z burakiem.
I o to chodzi! Ma być szybko, smacznie i efektownie 🙂
Zgadzam się 🙂
[…] Oprócz krakersowych kanapek możecie gości uraczyć także tymi ślimakami. […]