ślimaki z ciasta francuskiego
przekąski wege

Imprezowe ślimaki z ciasta francuskiego

Czy znacie kogoś, kto nie lubi ciasta francuskiego? Bo ja nie! Świetnie nadaje się do przyrządzenia słodkich wypieków, pysznej wytrawnej tarty, przekąsek na słono. Smakuje wybornie w towarzystwie wszystkiego. Jak więc go nie kochać? <3

Lata temu byłam na imprezie u mojej serdecznej koleżanki i moim oczom ukazały się – niesamowicie skomplikowane jak na moje oko – ślimaki z tegoż ciasta. Gdy zdradziła mi tajniki przygotowania tych ślimaczków, to okazało się, że to bardzo łatwa sprawa! Ba! Może to nawet najłatwiejszy sposób na przygotowanie przekąski z ciasta francuskiego? Bo na przykład znane mi wcześniej sakiewki nie były tak wdzięczne w przygotowaniu.

Składniki

  • opakowanie ciasta francuskiego (gramatura nie ma znaczenia, po prostu ślimaki będą miały większą średnicę, jeśli będziemy mieli więcej ciasta)
  • 9 prostokątnych plastrów sera żółtego
  • 1 pomidor
  • kilka łyżek kukurydzy (według uznania)
  • kilka plasterków papryki
  • zioła prowansalskie, sól, pieprz, trochę kurkumy (dla zdrowotności)

Przygotowanie

  1. Jeśli jest taka możliwość, to ciasto wyciągamy z lodówki jakiś czas przed przygotowaniem aby było w temperaturze pokojowej (tym razem tak zrobiłam, ale nie zawsze się udaje).
  2. Ciasto rozwijamy i nakładamy na nie ser w odstępach. Jeśli mamy ser typu salami (czyli dość małych rozmiarów), to plasterków musi być oczywiście więcej niż 9. Ja miałam takie standardowe prostokątne i 9 wystarczyło jak najbardziej.
  3. Na ser układamy pomidor pokrojony w cieniuteńkie plasterki, posypujemy je pieprzem i solą.
  4. Odsączoną kukurydzę sypiemy na ciasto i rozłożone już składniki, układamy także plasterki papryki.
  5. Dodajemy przyprawy. Jeśli nie mamy ziół prowansalskich – może być sama bazylia. Z kolei oregano sprawi, że ślimaki będą miały w sobie coś z pizzy.
  6. W tym momencie możemy dodać jeszcze jakieś składniki według własnego uznania (szynkę, pieczarki, cebulę, podsmażoną cukinię i/lub bakłażana – ja smażę je w bardzo dużej ilości kurkumy i papryki słodkiej).
  7. Teraz ważny krok – ciasto francuskie zwijamy tak samo, jak było zwinięte wcześniej nim dodaliśmy do niego nasze dodatki. Zwijamy powoli i w miarę możliwości – ciasno i ściśle.
  8. Tak powstały rulon odstawiamy na jakieś 15-20 minut (wtedy łatwiej będzie go pokroić). Pod koniec tego czasu rozpoczynamy nagrzewanie piekarnika do temperatury 200 stopni Celsjusza.
  9. Nasz rulon kroimy na plasterki, powinny mieć około 1,5 cm grubości (zdjęcia wykonane podczas krojenia możecie obejrzeć w galerii poniżej).
  10. Nasze ślimaki odkładamy na papier do pieczenia, który był dołączony do ciasta francuskiego. Pamiętajmy o tym, by pomiędzy ślimaczkami zostawiać przerwy, bo trochę się powiększą podczas pieczenia (blachę ze ślimakami przed pieczeniem także możecie zobaczyć w galerii).
  11. Ślimaki pieczemy około 20-25 minut, aż się zarumienią, zależy to od piekarnika, polecam ich doglądanie.

Ślimaki są u mnie hitem niemal każdej imprezy, mam nadzieję, że równie doskonale sprawdzą się u Was!

Przepis zgłaszam do akcji Andrzejkowa uczta 2


Andrzejkowa uczta 2

 

Może to Cię zainteresuje...

3
Dodaj komentarz

avatar
2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Olakulinarna gosia Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
kulinarna gosia
Gość

I o to chodzi! Ma być szybko, smacznie i efektownie 🙂

trackback

[…] Oprócz krakersowych kanapek możecie gości uraczyć także tymi ślimakami. […]