herbata indyjska masala chai
Napoje

Indyjska herbata masala chai

W Indiach herbata jest bardzo lubiana i przygotowywana na wiele różnych sposobów. Jedną z popularnych wersji jest przygotowywanie tzw. „masala chai”, czyli najczęściej herbaty z mlekiem i przyprawami indyjskimi. Składniki i proporcje przypraw mogą się różnić w zależności od regionu i preferencji, ale liście laurowe, kardamon i imbir są często używane jako podstawowe przyprawy. W Indiach herbata jest często podawana w małych filiżankach lub kubkach i jest popularnym napojem na ulicach oraz w kawiarniach.

Przepis na rozgrzewającą herbatę z przyprawami indyjskimi

Składniki:

  • 0,5-0,7l wody,
  • 1 łyżeczka liści laurowych,
  • 1 łyżeczka kardamonu,
  • 1 łyżeczka korzenia imbiru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2 goździki,
  • 1 łyżeczka miodu lub cukru (opcjonalnie),
  • 1 szklanka mleka (może być również sojowe lub owsiane),
  • 1 łyżka czarnej herbaty sypanej,

Przygotowanie:

  1. W garnku zagotuj wodę z liśćmi laurowymi, kardamonem, imbirem, cynamonem i goździkami.
  2. Gdy woda zacznie wrzeć zmniejsz ogień.
  3. Jeśli chcesz dodać miodu lub cukru, dodaj go teraz. (W celu zachowania wartości odżywczych miodu, dodaj go po ostudzeniu napoju do ok 40°C.
  4. Dodaj herbatę oraz mleko.
  5. Gotuj delikatnie przez kilka minut.
  6. Przecedź napar przez gęste sito by pozbyć się przypraw i herbaty.
  7. Przelej herbatę do kubków lub filiżanek.
5 3 votes
Article Rating

Może to Cię zainteresuje...

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments