W Indiach herbata jest bardzo lubiana i przygotowywana na wiele różnych sposobów. Jedną z popularnych wersji jest przygotowywanie tzw. „masala chai”, czyli najczęściej herbaty z mlekiem i przyprawami indyjskimi. Składniki i proporcje przypraw mogą się różnić w zależności od regionu i preferencji, ale liście laurowe, kardamon i imbir są często używane jako podstawowe przyprawy. W Indiach herbata jest często podawana w małych filiżankach lub kubkach i jest popularnym napojem na ulicach oraz w kawiarniach.
Przepis na rozgrzewającą herbatę z przyprawami indyjskimi
Składniki:
- 0,5-0,7l wody,
- 1 łyżeczka liści laurowych,
- 1 łyżeczka kardamonu,
- 1 łyżeczka korzenia imbiru,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 2 goździki,
- 1 łyżeczka miodu lub cukru (opcjonalnie),
- 1 szklanka mleka (może być również sojowe lub owsiane),
- 1 łyżka czarnej herbaty sypanej,
Przygotowanie:
- W garnku zagotuj wodę z liśćmi laurowymi, kardamonem, imbirem, cynamonem i goździkami.
- Gdy woda zacznie wrzeć zmniejsz ogień.
- Jeśli chcesz dodać miodu lub cukru, dodaj go teraz. (W celu zachowania wartości odżywczych miodu, dodaj go po ostudzeniu napoju do ok 40°C.
- Dodaj herbatę oraz mleko.
- Gotuj delikatnie przez kilka minut.
- Przecedź napar przez gęste sito by pozbyć się przypraw i herbaty.
- Przelej herbatę do kubków lub filiżanek.