pysznizm czyli indyk z cebulą
Dania na szybko Obiady

Indyk z cebulą – pysznie i szybko!

Kiedyś tak jakoś przypadkiem mój mąż przygotował mięso (chyba schab) na patelni z cebulką (może akurat nic innego nie znalazł w lodówce?;) ). I to było to! Cebula naprawdę ma moc – bardzo lubimy dodawać ją do mięs, często w ilościach hurtowych. Indyk z cebulą może się wydawać niepozorny, ale to jeden z najlepszych obiadów, jaki mi się ostatnio przytrafił. Biały ryż możecie zastąpić jego zdrowszą, czyli brązową albo czerwoną wersją. Lub w ogóle zaserwować kaszę albo soczewicę. Ja jestem fanką białego ryżu – no co poradzę, jak nic nie poradzę 😉 Makaron też – o zgrozo – wybieram na ogół w wersji tradycyjnej, a nie pełnoziarnistej. Tak mam. Wiem jedno – w tym przepisie cebuli nie możecie zastąpić niczym, bo ona jest kwintesencją tego dania.

Składniki

  • 1 opakowanie filetów z indyka
  • 5 małych cebul
  • 10 dag pieczarek
  • 3 kuleczki ziela angielskiego
  • papryka słodka i ostra w proszku
  • kurkuma
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • odrobina wody

Przygotowanie

  1. Pieczarki kroimy w małe kawałki i smażymy na oleju. Następnie ściągamy je z patelni, na którą za chwilę powędruje cebula.
  2. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na patelni, dodajemy sól i pieprz. Ściągamy ją z patelni.
  3. Kroimy indyka w kawałki o bokach około 2 cm i smażymy na patelni. Obficie (i zgodnie z naszym gustem) posypujemy smażące się mięso kurkumą, papryką ostrą i słodką oraz pieprzem i solą
  4. Do mięsa dodajemy pieczarki i cebulę.
  5. Wlewamy trochę wody, dodajemy ziele angielskie  i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około godziny.
  6. W międzyczasie gotujemy ryż (lub inny dodatek, z którym chcemy podać nasze mięso).

Mam nadzieję, że to danie zachwyci Was równie mocno jak mnie! 🙂

 

5 2 votes
Article Rating

Może to Cię zainteresuje...

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
pysznizm.pl nie wyrzucaj-wykorzystaj pesto z liści rzodkiewki
2 lat temu

[…] Domyślam się, że większość z Was po prostu ją wylewa. A to błąd! Woda po gotowaniu ryżu ma wiele zastosowań. Zawiera wiele minerałów, które możemy przyswoić na przykład wykorzystując tę wodę do ugotowania bulionu lub duszenia mięsa. Pomaga także podczas biegunki, jest także zalecana przed treningiem. Co ciekawe – woda po gotowaniu ryżu ma zbawienny wpływ na cerę i włosy. Poprawia elastyczność włosów oraz regeneruje ich strukturę, zapewnia także ich ochronę. Taka woda ma także rewelacyjny wpływ na cerę – ujędrnia ją, rozświetla i rozjaśnia przebarwienia. Mam nadzieję, że przekonałam Was do tego, by już nigdy wody ryżowej nie… Czytaj więcej »

trackback
4 pomysły na wykorzystanie odpadów kuchennych - Pysznizm.pl
2 lat temu

[…] Domyślam się, że większość z Was po prostu ją wylewa. A to błąd! Woda po gotowaniu ryżu ma wiele zastosowań. Zawiera wiele minerałów, które możemy przyswoić na przykład wykorzystując tę wodę do ugotowania bulionu lub duszenia mięsa. Pomaga także podczas biegunki, jest także zalecana przed treningiem. Co ciekawe – woda po gotowaniu ryżu ma zbawienny wpływ na cerę i włosy. Poprawia elastyczność włosów oraz regeneruje ich strukturę, zapewnia także ich ochronę. Taka woda ma także rewelacyjny wpływ na cerę – ujędrnia ją, rozświetla i rozjaśnia przebarwienia. Mam nadzieję, że przekonałam Was do tego, by już nigdy wody ryżowej nie… Czytaj więcej »