Jak zrobić grzane piwo? Nic prostszego! Grzaniec jest łatwy w przygotowaniu, a przy okazji doskonale rozgrzewa w chłodne dni i dodaje przyjemnej atmosfery spotkaniom w gronie przyjaciół. Ja uwielbiam go zimą! Kombinacja aromatu przypraw i ciepła piwa tworzy niepowtarzalny smak, który z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom rozgrzewających napojów. Czujesz, że zbliża się przeziębienie? Koniecznie wypróbuj ten trunek. Oto prosty przepis na przygotowanie grzanego piwa, które z pewnością zachwyci nawet tych, którzy nie przepadają za piwną goryczką.
Składniki do grzanego piwa na przeziębienie
- 1 butelka piwa,
- 500 ml piwa jasnego, np. lagera,
- 2 łyżki miodu,
- 2 plasterki pomarańczy,
- 2 plastry cytryny,
- 4 goździki,
- pół łyżeczki cynamonu,
- 1 gwiazdka anyżu (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej (opcjonalnie).

Jak zrobić grzane piwo krok po kroku
- Wlej piwo do garnka i zacznij podgrzewać na małym ogniu. Uważaj, żeby temperatura napoju nie przekroczyła 40 stopni Celsjusza – w przeciwnym razie miód utraci swoje zdrowotne właściwości..
- Wyciśnij sok z 1 plasterka pomarańczy i 1 cytryny.
- Dodaj cynamon, goździki, anyż i gałkę muszkatołową oraz miód.
- Wszystko razem wymieszaj. Rób to delikatnie – w przeciwnym razie piwo mocno się spieni i może wylać się z garnka.
- Przelej piwo grzane do kufla lub dużego kubka.
- Na koniec dorzuć 1 plaster cytryny i 1 pomarańczy.
Grzane piwo to wyjątkowy napój, który sprawdzi się doskonale podczas chłodnych wieczorów. Idealnie komponuje się z chipsami i chrupkami kukurydzianymi, szczególnie podczas czytania książki lub oglądania serialu. Polecam. 🙂
Brzmi extra!