grzane piwo z cytryną stojące na stole
Napoje

Grzane piwo. 6 kroków do przygotowania tego rozgrzewającego napoju

Jak zrobić grzane piwo? Nic prostszego! Grzaniec jest łatwy w przygotowaniu, a przy okazji doskonale rozgrzewa w chłodne dni i dodaje przyjemnej atmosfery spotkaniom w gronie przyjaciół. Ja uwielbiam go zimą! Kombinacja aromatu przypraw i ciepła piwa tworzy niepowtarzalny smak, który z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom rozgrzewających napojów. Czujesz, że zbliża się przeziębienie? Koniecznie wypróbuj ten trunek. Oto prosty przepis na przygotowanie grzanego piwa, które z pewnością zachwyci nawet tych, którzy nie przepadają za piwną goryczką.

Składniki do grzanego piwa na przeziębienie

  • 1 butelka piwa,
  • 500 ml piwa jasnego, np. lagera,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 plasterki pomarańczy,
  • 2 plastry cytryny,
  • 4 goździki,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • 1 gwiazdka anyżu (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej (opcjonalnie).

Jak zrobić grzane piwo krok po kroku

  1. Wlej piwo do garnka i zacznij podgrzewać na małym ogniu. Uważaj, żeby temperatura napoju nie przekroczyła 40 stopni Celsjusza – w przeciwnym razie miód utraci swoje zdrowotne właściwości..
  2. Wyciśnij sok z 1 plasterka pomarańczy i 1 cytryny.
  3. Dodaj cynamon, goździki, anyż i gałkę muszkatołową oraz miód.
  4. Wszystko razem wymieszaj. Rób to delikatnie – w przeciwnym razie piwo mocno się spieni i może wylać się z garnka.
  5. Przelej piwo grzane do kufla lub dużego kubka.
  6. Na koniec dorzuć 1 plaster cytryny i 1 pomarańczy.

Grzane piwo to wyjątkowy napój, który sprawdzi się doskonale podczas chłodnych wieczorów. Idealnie komponuje się z chipsami i chrupkami kukurydzianymi, szczególnie podczas czytania książki lub oglądania serialu. Polecam. 🙂

5 6 votes
Article Rating

Może to Cię zainteresuje...

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
MAGDA
MAGDA
1 rok temu

Brzmi extra!