Dla wielu osób kawa to coś więcej niż napój. Znawcy i koneserzy cenią sobie każdy element z nią związany, od przygotowań i parzenia, aż po same ziarna najlepiej najwyższej jakości kawy speciality. Bardzo istotny jest również ekspres oraz dobranie odpowiednich produktów do sposobu parzenia. Jeśli tobie też zależy na wyciąganiu jak najwięcej z każdej filiżanki kawy, przedstawiamy poniżej, jaką kawę speciality do ekspresu wybrać.
Kawa speciality z dobrej palarni
Podstawą do parzenia wyśmienitej filiżanki kawy, są odpowiedniej jakości ziarna. Warto o tym pamiętać, ponieważ nieważne ile pieniędzy wydamy na wszelkie dodatki, jeśli kawa nie będzie dobrze wypalona, nie mamy najmniejszych szans na bardziej ekscytujące doznania smakowe. Jakościowa kawa speciality z dobrej palarni, jak javacoffee.pl, wypalana jest na bieżąco, nawet 4 dni przed zakupem. Warto pamiętać, że najlepsze kawy speciality do ekspresu różnią się znacząco od wyrobów masowych. Produkt ten skierowany jest bowiem głównie do osób, które od kawy oczekują czegoś więcej niż tylko efektu pobudzenia. Dobrym przykładem może być tu mocna ciemna kawa, która jednocześnie wyróżnia się zauważalnymi aromatami.
Przy większości kaw komercyjnych reklamowanych jako mocne, ziarna wypalane są w taki sposób, że oferują wyłącznie wysoką dawkę kofeiny, bez dodatkowych aromatów. Czasem potrafią być one nawet cierpkie w smaku. W najlepszych kawach speciality do ekspresu cierpkość ta często skutecznie przełamywana jest dodatkowym naturalnym aromatem, dzięki czemu napar smakuje lepiej, dostarczając taką samą ilość kofeiny.
Ziarnista kawa speciality do ekspresu
Szukając idealnej kawy do ekspresu, warto skupiać się przede wszystkim na tych niezmielonych. Niezależnie bowiem od rodzaju ekspresu, którego będziemy używali, kawa ziarnista zachowuje świeżość na dłużej i oferuje więcej możliwości parzenia. Jest to istotne, ponieważ wybierając kawę mieloną, skazani jesteśmy na określoną grubość mielenia, zaproponowaną przez producenta. Jest to więc opcja, głównie dla osób, które posiadają wyłącznie ekspres do kawy bez młynka, na przykład przelewowy lub kawiarkę.
Decydując się na ziarnistą kawę speciality, to my możemy zdecydować o grubości mielenia oraz osobiście zadbać o jakość kawy. Zaskakujące jest bowiem, jak duży wpływ na końcowy smak i aromat napoju może mieć użycie dobrej jakości młynka żarnowego, który do tego będzie ustawiony dokładnie pod nasz styl i rodzaj ekspresu. Dobrze pamiętać, że najlepsze kawy speciality do ekspresu dostępne są również w formie mielonej, ale dla maksymalizacji doznań smakowych oraz dla większej uniwersalności, warto wybrać kawę ziarnistą.
Ziarnista kawa speciality bez dodatków smakowych
Kluczowym aspektem, podczas wyboru kawy speciality do ekspresu jest upewnienie się, że wybrany produkt nie zawiera żadnych dodatkowych aromatów. Tego rodzaju dodawanie smaku kawie przeważnie polega bowiem na oblaniu ziaren aromatyzowanym syropem. Należy bardzo uważać na tego rodzaju produkty, szczególnie kiedy korzystamy z ekspresu ze zintegrowanym młynkiem. Syrop z ziaren może powodować zapychanie się młynka, a sam dodany aromat, tak czy inaczej, nie będzie naturalny. Jeśli dodatkowych doznań smakowych szukamy w samej kawie, warto wybrać ziarna wypalane z pasją i dobrym podejściem. Kawy speciality często dostarczają bowiem eksplozji aromatów, którą osiąga się wyłącznie przez odpowiednie palenie.
Wybierając więc kawę speciality do ekspresu, warto kierować się trzema głównymi wyznacznikami. Przede wszystkim dobrze jest skupić się na produktach z palarni, które specjalizują się w produkcji wysokiej jakości kaw speciality do ekspresu. Jeśli posiadamy młynek, warto też wybrać kawę ziarnistą. Dobrze jest również zwrócić uwagę na to, czy opisane w ofercie aromaty pochodzą bezpośrednio z procesu palenia kawy, a nie z dodanych syropów smakowych.