Coraz więcej z nas decyduje się na wybór kuchenki indukcyjnej. Nic w tym dziwnego, bo płyta indukcyjna oferuje wiele korzyści. Porównując z innymi płytami grzewczymi indukcja jest wyjątkowo ekonomiczna – oszczędza energię oraz redukuje czas gotowania. Płyta indukcyjna jest dodatkowo bardzo higieniczna, bo nie posiada trudnych do oczyszczenia zakamarków.
Coraz więcej z nas decyduje się na wybór kuchenki indukcyjnej. Nic w tym dziwnego, bo płyta indukcyjna oferuje wiele korzyści. Porównując z innymi płytami grzewczymi indukcja jest wyjątkowo ekonomiczna – oszczędza energię oraz redukuje czas gotowania. Płyta indukcyjna jest dodatkowo bardzo higieniczna, bo nie posiada trudnych do oczyszczenia zakamarków.
Decydując się jednak na kuchenkę indukcyjną trzeba być świadomym jednego ryzyka: Nie wszystkie garnki nadają się na indukcję.
Jak znaleźć garnki na indukcję?
Znasz tę frustrację, kiedy kupujesz garnek, który nawet sprzedawca zapewniał, że działa na indukcji, a tu nic? No i trzeba reklamować, zwracać, szukać czegoś innego…
Jeżeli chcesz uniknąć nieprzyjemnego rozczarowania zajrzyj na stronę naczynia.olkusz.pl! Zdecydowana większość naczyń w tym sklepie nadaje się na indukcję, a wszystkie są oznaczone odpowiednim filtrem. Wystarczy jeden klik, abyś trafił na kategorię w której są tylko garnki dostosowane do indukcji.
Najlepszym wyborem ze wszystkich są garnki emaliowane, bo one absolutnie zawsze powinny działać na indukcji! Dlaczego? Naczynia emaliowane posiadają stalowy korpus, który naturalnie działa z indukcją.
Zalety garnków emaliowanych
- Do każdego rodzaju kuchenki – Dobrej jakości garnek emaliowany będzie działał na każdej kuchence: gazowej, elektrycznej, ceramicznej, halogenowej i indukcyjnej. To więc doskonałe naczynie dla osoby, która często przeprowadza się w związku z czym gotuje w różnych kuchniach.
- Bezpieczeństwo – Emaliowane naczynia nie wchodzą w reakcję z żywnością i nie wydzielają szkodliwych substancji. To naczynia zupełnie bezpieczne dla alergików, dzieci i osób starszych.
- Wysoka higiena – Szklista powłoka emaliowana nie posiada mikro szczelin w których mogłyby zalęgnąć się bakterie. Dzięki temu też emalia jest bardzo prosta do utrzymania w czystości.
- Do przechowywania żywności – Emalia nie wpływa w żadnym stopniu na smak potrawy w przeciwieństwie do innych powłok w garnkach. Dzięki temu w naczyniach emaliowanych można przygotowywać, podawać i przechowywać żywność.
Po czym poznać, że garnek nada się na indukcję?
- Przede wszystkim dokładnie przeczytaj opis w sklepie lub na opakowaniu, a jeśli nie znajdziesz tam żadnej informacji, to zapytaj sprzedawcy.
- Warto też poszukać na opakowaniu lub samym garnku piktogramu oznaczającego indukcję. Jeżeli na dnie naczynia zobaczysz szlaczek z kilkoma pętelkami to oznacza, że naczynie sprawdzi się na indukcji.
- Jeżeli mamy możliwość obejrzeć garnek, warto spojrzeć na jego dno! Często garnki nadające się na indukcję mają wytłoczone kropki na dnie tworzące okręgi. To nie warunek, ale oznacza że naczynie jest dostosowane do indukcji.