kawy afrykańskie i amerykańskie_różnice
pozostałe

Kawy afrykańskie czy amerykańskie – czym się od siebie różnią?

Kawowce uprawiane są w wielu rejonach świata. Położenie geograficzne i warunki klimatyczne danego obszaru wpływają na indywidualne cechy ziaren kawy. Napój z nich przyrządzany może bowiem posiadać aromat czekoladowy lub owocowy. Może też cechować się gorzkim lub bardziej słodkim smakiem. Wśród wielu gatunków kawy szczególnym zainteresowaniem cieszy się kawa z Afryki.

Co zatem cechuje kawy afrykańskie?

Na terenie Afryki kawowce uprawiane są na wysokości przekraczającej 1500 m.n.p.m., a pozyskiwane ziarna cechuje unikalny profil smakowy. Co ważne, uprawa kawowców wymaga cierpliwości, ponieważ od czasu posadzenia rośliny do pierwszych możliwych zbiorów upływa nawet siedem lat. Kawa z Afryki jest kremowa i bardzo intensywna. Ziarna pozyskiwane z Etiopii mają słodki posmak z lekką nutą marcepanu, która ceniona jest przez smakoszy na całym świecie. Warto dodać, że ziarna pochodzące z krajów afrykańskich mogą służyć zarówno do przygotowywania aromatycznego espresso, jak i do zaparzania kawy z mlekiem.   

Więcej informacji na temat kaw afrykańskich można znaleźć na stronie https://aromatkawy.com/26-kawy-afryki 

Z czego wynika ten unikalny smak kawy afrykańskiej?

Na niezwykły smak ziaren pochodzących z Afryki wpływa nie tylko wysokość, na której uprawiane są rośliny, ale również rodzaj zbiorów. Ziarna zbierane są bowiem ręcznie, a następnie poddawane fermentacji i suszone na słońcu nawet przez dwa tygodnie. Tego rodzaju działania powodują słodki smak kawy oraz jej niezwykły aromat. Kawa z Afryki smakuje doskonale przygotowywana w kawiarce lub ekspresie kolbowym. 

Na jakie kawy warto się decydować?

Koneserzy kawy mogą wybierać ziarna wywodzące się z Tanzanii. Ziarna pochodzące z tego rejonu pozyskiwane są z roślin uprawianych na wysokości przekraczającej 1400 m.n.p.m. i cechują się intensywnym owocowym aromatem z nutą wanilii. Kawa to napój, który charakteryzuje się nie tylko unikalnym smakiem i aromatem, ale również działa korzystnie na zdrowie. Jej spożywanie zalecane jest między innymi w przypadku występowania chorób sercowo-naczyniowych czy cukrzycy. 

Czym jest tak zwana Trzecia Fala Kawy?

Trzecia Fala Kawy to zjawisko, które obserwowane jest od około piętnastu lat. Dotyczy ono wzrostu wiedzy i świadomości zwolenników kawy. Osoby te chętnie zdobywają informacje dotyczące warunków uprawy kawowców czy sposobu pozyskiwania ziaren. Kawosze są w stanie zapłacić wysoką cenę za ziarna cechujące się wysoką jakością i nieprzeciętnymi walorami smakowymi. Wysokogatunkowe kawy wyróżnia unikalna metoda obróbki ziaren oraz różnorodne nuty smakowe. Nie bez wpływu na smak kawy jest również data palenia ziaren oraz sposób jej mielenia.

Czym różnią się kawy afrykańskie od amerykańskich?  

Kawa z Afryki cechuje się intensywną kwasowością. W jej przypadku dominują nuty owoców cytrusowych. Napar przyrządzany z ziaren afrykańskich jest lekki i nieco zbliżony do herbacianego. W ziarnach uprawianych na terenie Etiopii wyczuwalne są nuty kwiatowe, a ziarna te z powodzeniem można stosować do przygotowania kawy przelewowej. Ziarna kawy pochodzące z Kenii uważane są za jedne z najlepszych na świecie. Na niezwykły smak kawy wpływa w tym przypadku kilka czynników, w tym klimat sprzyjający uprawom oraz korzystne warunki glebowe. W kenijskich ziarnach wyczuwalna jest kwasowość oraz zaznaczone są nuty wina oraz smak owoców leśnych i cytrusowych. Ziarna pochodzące z kawowców uprawianych w Ameryce cechują się z kolei słodką i czekoladową nutą. W napoju przyrządzanym z tego rodzaju ziaren kwasowość jest mniej wyczuwalna, a sama kawa jest nieco mniej orzeźwiająca. Jednym z czołowych producentów kawy na świecie jest Peru. Ziarna pochodzące z tego rejonu mają orzechowy posmak oraz nuty ziemiste. Położony w Ameryce Środkowej Honduras dostarcza ogromne ilości ziaren kawy, w których wyczuwalne są nuty słodkich owoców oraz czekolady i marcepanu.  

Jakie inne kawy dostępne są w sprzedaży?

W szerokiej ofercie sprzedaży stacjonarnej i internetowej dostępne są nie tylko kawy afrykańskie i amerykańskie, ale również produkty pochodzące z Azji. Kawa azjatycka jest ciężka, ziemista oraz pozbawiona wyczuwalnej kwasowości. Napój ma aromat orzechów, przypraw korzennych oraz czekolady. W krajach azjatyckich uprawą kawowców oraz pozyskiwaniem ziaren kawy zajmują się miliony ludzi, a kawa pozyskiwana jest między innymi z Indonezji. Na tym obszarze uprawiana jest arabika, robusta oraz hybrydy, czyli mieszanki arabiki i robusty. Kawa uprawiana jest głównie na Jawie oraz na Sumatrze, a pozyskiwane ziarna prawie całkowicie pozbawione są kwasowości. Napar przyrządzany z tego rodzaju ziaren jest dość ciężki i ziemisty oraz posiada nuty gorzkiej czekolady, orzechów i korzennych przypraw.

Pozostaje jeszcze jedna kwestia – gdzie zakupić dobrej jakości kawę z każdego zakątka świata? Warto w tym celu odwiedzić sklep internetowy Aromat Kawy, który w ofercie posiada najwyższej jakości, świeżo palone ziarna od zaufanych dostawców.

5 2 votes
Article Rating

Może to Cię zainteresuje...

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments