Klopsiki z ciecierzycy w sosie pomidorowym to idealna propozycja na szybki i zdrowy obiad. Ich przygotowanie jest bardzo proste a czas przygotowania nie powinien przekroczyć 30-40 min. Ten przepis jest prosty i mało czasochłonny – wystarczy tylko połączyć składniki i gotować, dlatego zachęcam do wypróbowania tego przepisu!
Składniki na klopsiki:
- 1 puszka ciecierzycy (400 g),
- 2 jajka,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 łyżka posiekanego koperku,
- szczypta soli,
- pieprz,
- 1 łyżeczka papryki,
- 1 łyżka oleju.
Składniki na sos pomidorowy:
- 1 puszka pomidorów (400 g),
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie klopsików z ciecierzycy i sosu pomidorowego
- Ciecierzycę należy odcedzić i umieścić ją w misce.
- Jajka, mąkę pszenną, koperek, sól, pieprz i oliwę z oliwek należy dobrze wymieszać z ciecierzycą – aby uzyskać odpowiednią masę warto użyć malaksera.
- Uformować 20 klopsików.
- Klopsiki należy usmażyć na patelni na oleju przez około 7 minut, aż się zarumienią.
- W międzyczasie należy przygotować sos pomidorowy. Na patelni należy rozgrzać oliwę z oliwek, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek i smażyć aż do zeszklenia.
- Do cebuli i czosnku należy dodać pomidory, oregano, bazylię, sól i pieprz do smaku i gotować na małym ogniu przez około 10 minut.
- Gotowe klopsiki należy przełożyć do sosu pomidorowego i gotować jeszcze przez około 5 minut.
- Klopsiki z ciecierzycy w sosie pomidorowym są gotowe do podania 🙂
Klopsiki z ciecierzycy można podawać z ryżem, ziemniakami, a nawet z makaronem. Ja najbardziej lubię łączyć je z ziemniakami.
Zapowiadają się pysznie!