koktajl ze szpinaku i bazylii
błyskawicznie deser wege

Koktajl z buraka i aronii z bazylią i szpinakiem

W moim pierwszym wpisie nie mogło zabraknąć ziółek – jest i bazylia 🙂

Główną rolę grają tu jednak niesamowicie zdrowy burak i niedoceniana aronia. Są one źródłem niezliczonej ilości witamin i warto po nie sięgać. Kupuję aronię latem (jest niesamowicie tania!) na okolicznym bazarku i mrożę, więc jej zapas jest dostępny dla mnie przez cały rok.

Składniki:

  • 1 mały burak,
  • garść aronii,
  • 2-3 kostki mrożonego szpinaku (oczywiście może być swieży),
  • kilka listków bazylii,
  • łyżeczka oleju kokosowego,
  • opcjonalnie inne owoce, u mnie banan i jabłko (banan nadaje fajnej konsystencji).
Aronię i szpinak wyciągam około 20 minut przed przygotowaniem koktajlu, z łaskawości dla mojego blendera. Wszystkie składniki razem blenduję. Pamiętajcie o oleju kokosowym, bądź innym tłuszczu (ja czasem dorzucam trochę słonecznika) – to bardzo ważne, by witaminy były w towarzystwie tłuszczu, bo to ułatwia ich przyswajanie przez nasz organizm.

Może to Cię zainteresuje...

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o