Wierzcie lub nie, ale one są przepyszne! Smakowały także znajomym mięsożercom, którzy zgodnie przyznali, że idealnie zastępują mięsne kotlety :). Bardzo mocno inspirowałam się tym przepisem. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie wprowadziła trochę modyfikacji. Ja akurat miałam czerwoną fasolę w puszce i dokładnie takiej użyłam. Jestem przekonana, że zamiast fasoli z puszki można użyć fasoli namoczonej wcześnie w wodzie. Co do ilości składników: zrobiłam z połowy składników i była to porcja idealna na obiad dla 3 osób. Moje kotlety z fasoli były także inaczej przyprawione niż te z powyższego linku. Zobaczcie zresztą sami. 🙂
Kotlety z fasoli czerwonej – składniki
- puszka fasoli (u mnie czerwona, ale może także być biała)
- 1 jajko
- 2-3 łyżki bułki tartej + bułka do panierowania
- 1 cebula
- łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- łyżeczka oregano
- sól, pieprz, można dodać odrobinę pieprzu ziołowego
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie
Myślę, że znacie mnie na tyle, że wiecie, że nie przepadam za zbyt skomplikowanymi przepisami. Podobnie jest także z tym – kotlety z fasoli to naprawdę szybka opcja obiadowa. 🙂 Najpierw trzeba pokroić i zeszklić cebulę. Podczas jej smażenia należy odsączyć fasolę, a następnie połączyć obydwa składniki i razem je zblendować. Powstałą masę łączymy z jajkiem, bułką tartą oraz przyprawami i wszystko razem dokładnie mieszamy. Ostatni krok to formowanie kotletów, panierowanie ich w bułce tartej i smażenie. Prawda że banalne? 🙂
Muszę kiedyś wypróbować ten przepis 😊
Chyba mam już pomysł na jutrzejszy obiad:)
superowo, mam nadzieję, że smakowało 🙂