kotlety z fasoli czerwonej
Dania na szybko

Łatwe kotlety z fasoli (czerwonej lub białej)

Wierzcie lub nie, ale one są przepyszne! Smakowały także znajomym mięsożercom, którzy zgodnie przyznali, że idealnie zastępują mięsne kotlety :). Bardzo mocno inspirowałam się tym przepisem. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie wprowadziła trochę modyfikacji. Ja akurat miałam czerwoną fasolę w puszce i dokładnie takiej użyłam. Jestem przekonana, że zamiast fasoli z puszki można użyć fasoli namoczonej wcześnie w wodzie. Co do ilości składników: zrobiłam z połowy składników i była to porcja idealna na obiad dla 3 osób. Moje kotlety z fasoli były także inaczej przyprawione niż te z powyższego linku. Zobaczcie zresztą sami. 🙂

Kotlety z fasoli czerwonej – składniki

  • puszka fasoli (u mnie czerwona, ale może także być biała)
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki bułki tartej + bułka do panierowania
  • 1 cebula
  • łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • łyżeczka oregano
  • sól, pieprz, można dodać odrobinę pieprzu ziołowego
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie

Myślę, że znacie mnie na tyle, że wiecie, że nie przepadam za zbyt skomplikowanymi przepisami. Podobnie jest także z tym – kotlety z fasoli to naprawdę szybka opcja obiadowa. 🙂 Najpierw trzeba pokroić i zeszklić cebulę. Podczas jej smażenia należy odsączyć fasolę, a następnie połączyć obydwa składniki i razem je zblendować. Powstałą masę łączymy z jajkiem, bułką tartą oraz przyprawami i wszystko razem dokładnie mieszamy. Ostatni krok to formowanie kotletów, panierowanie ich w bułce tartej i smażenie. Prawda że banalne? 🙂

4.7 3 votes
Article Rating

Może to Cię zainteresuje...

Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Magda
Magda
1 rok temu

Muszę kiedyś wypróbować ten przepis 😊

Magda
Magda
1 rok temu

Chyba mam już pomysł na jutrzejszy obiad:)