Czasem najlepsze dania wychodzą przez przypadek. Tak było i tym razem. Miałam w lodówce kapustę pekińską a w zamrażarce groszek zielony (jestem jego wielką fanka, więc w zasadzie zawsze mam go w zamrażalniku). Makaron z groszkiem i kapustą pekińską idealnie nadaje się na błyskawiczny obiad po szkole lub zajęciach na uczelni.
Składniki
- połowa małej kapusty pekińskiej
- pół opakowania groszku mrożonego (200 lub 220 dag)
- 20 dag indyka (może też z powodzeniem być kurczak)
- 1 cebula
- papryka słodka i ostra (ilość według uznania i upodobań)
- sól i pieprz
- tłuszcz do smażenia (ja użyłam oleju rzepakowego)
Przygotowanie
- Cebulę, kapustę oraz mięso kroimy na kawałki (tylko od nas i naszych preferencji zależy, jak duże będą:D).
- Na dużej patelni szklimy cebulę.
- Ściągamy cebulę z patelni i teraz smażymy na niej mięso doprawiając wszystkimi przyprawami.
- Do mięsa dodajemy kapustę i zeszkloną cebulę, chwilkę razem podsmażamy.
- Wlewamy trochę wody (około 1/4 szklanki) i wszystko dusimy na małym ogniu.
- Po około 20 minutach dodajemy groszek (bez rozmrażania).
- Dusimy kolejne 20 minut.
- W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie.
- Po ugotowaniu makaron wrzucamy na patelnię i wszystko mieszamy i smażymy przez 3 minuty.
Danie jest gotowe do spożycia:). Idealna propozycja na szybki obiad po pracy. Żeby było jeszcze szybciej – składniki możecie pokroić dzień wcześniej a po pracy tylko je razem usmażyć. Uważam, że wegetarianie na spokojnie mogą z przepisu wyrzucić indyka i cieszyć się daniem bezmięsnym 🙂
Jeśli potrzebujecie czegoś jeszcze szybszego w przygotowaniu, zajrzyjcie tutaj: Makaron ze szpinakiem.
Do zapamiętania! 🙂
Zdecydowanie 🙂
Ciekawa propozycja 🙂 Dałabym makaron pełnoziarnisty albo gryczany!
Ja też, gdybym je lubiła, bo jakoś tak się składa, że mam słabość do „zwykłego” makaronu 😀