makaron z kapustą i indykiem
Dania na szybko Obiady

Makaron z groszkiem i kapustą pekińską (dla zapracowanych)

Czasem najlepsze dania wychodzą przez przypadek. Tak było i tym razem. Miałam w lodówce kapustę pekińską a w zamrażarce groszek zielony (jestem jego wielką fanka, więc w zasadzie zawsze mam go w zamrażalniku). Makaron z groszkiem i kapustą pekińską idealnie nadaje się na błyskawiczny obiad po szkole lub zajęciach na uczelni.

Składniki

  • połowa małej kapusty pekińskiej
  • pół opakowania groszku mrożonego (200 lub 220 dag)
  • 20 dag indyka (może też z powodzeniem być kurczak)
  • 1 cebula
  • papryka słodka i ostra (ilość według uznania i upodobań)
  • sól i pieprz
  • tłuszcz do smażenia (ja użyłam oleju rzepakowego)

Przygotowanie

  1. Cebulę, kapustę oraz mięso kroimy na kawałki (tylko od nas i naszych preferencji zależy, jak duże będą:D).
  2. Na dużej patelni szklimy cebulę.
  3. Ściągamy cebulę z patelni i teraz smażymy na niej mięso doprawiając wszystkimi przyprawami.
  4. Do mięsa dodajemy kapustę i zeszkloną cebulę, chwilkę razem podsmażamy.
  5. Wlewamy trochę wody (około 1/4 szklanki) i wszystko dusimy na małym ogniu.
  6. Po około 20 minutach dodajemy groszek (bez rozmrażania).
  7. Dusimy kolejne 20 minut.
  8. W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie.
  9. Po ugotowaniu makaron wrzucamy na patelnię i wszystko mieszamy i smażymy przez 3 minuty.

Danie jest gotowe do spożycia:). Idealna propozycja na szybki obiad po pracy. Żeby było jeszcze szybciej – składniki możecie pokroić dzień wcześniej a po pracy tylko je razem usmażyć. Uważam, że wegetarianie na spokojnie mogą z przepisu wyrzucić indyka i cieszyć się daniem bezmięsnym 🙂

Jeśli potrzebujecie czegoś jeszcze szybszego w przygotowaniu, zajrzyjcie tutaj: Makaron ze szpinakiem.

5 3 votes
Article Rating

Może to Cię zainteresuje...

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Anik
Anik
5 lat temu

Do zapamiętania! 🙂

Dietetyk Na Walizkach
Dietetyk Na Walizkach
5 lat temu

Ciekawa propozycja 🙂 Dałabym makaron pełnoziarnisty albo gryczany!