makaron z awokado
błyskawicznie obiad

Makaronowy pysznizm z awokado i indykiem

Dlaczego ja wpadłam na to dopiero teraz? Uwielbiaaaam makaron, ale to całkiem zupełnie inny sposób na niego. Przynajmniej dla mnie.  Zblendowanie awokado, z którego potem wykonujemy nasz sos sprawia, że całość jest naprawdę pyszna i zdrowa 🙂 Musicie spróbować!

Składniki dla dwóch osób:awokado

  • 2 awokado (lub 1 bardzo duże)
  • 1 pierś z indyka
  • papryka (u mnie 1 zielona i 1 czerwona)
  • 1 spora cebula
  • ulubiony makaron
  • kilka listków mięty i bazylii
  • tłuszcz do smażenia (ja użyłam oleju kokosowego)
  • przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka słodka, pieprz ziołowy

blendowanie awokadoPrzygotowanie

  1. Pierś z indyka kroimy na małe kawałeczki i podsmażamy. Solimy i dodajemy czarny pieprz oraz słodką paprykę.
  2. Po kilku minutach dodajemy pokrojoną w kawałeczki paprykę i nadal smażymy.
  3. Przyszedł czas na głównego bohatera naszego dania: awokado. Blendujemy je wraz z cebulą (ja cebulę po obraniu kroję na ćwiartki i takie dodaję do awokado) oraz pieprzem ziołowym. To będzie niezwykła baza naszego sosu. Istny pysznizm!
  4. W międzyczasie wstawiamy wodę na makaron i gotujemy go według wytycznych z opakowania.
  5. Po około 15-20 minutach podsmażania mięsa dodajemy do niego nasz sos awokadowy.
  6. Smażymy te składniki kilka minut.
  7. Na samym końcu odcedzony makaron wrzucamy na patelnię wraz z sosem (to bardzo ważne, bo makaron dorzucony do sosu smakuje dużo lepiej, niż taki, do którego sos dodamy dopiero na talerzu).
  8. Całość dekorujemy listkami mięty i bazylii.

Kilka słów o awokado

Przyznam szczerze, że nie od razu je doceniłam. Kilka moich pierwszych spotkań skończyło się stwierdzeniem: „noooo, OK, może być, ale skąd ten zachwyt moich znajomych?”. Teraz jednak lubimy się coraz bardziej 🙂 Owoc ten posiada wiele właściwości odżywczych,  zawiera zdrowe tłuszcze, potas (reguluje ciśnienie krwi i wspomaga układ nerwowy), luteinę (poprawia wzrok) i wiele witamin, takich jak A, C, E (które są przeciwutleniaczami) oraz witaminę B. Pamiętamy o regule, że warto, by w każdym obiedzie znalazło się coś zielonego, bo te  (czyli zielone;) )warzywa i owoce są zazwyczaj zbawienne dla naszego zdrowia! Tak więc sięgajmy po nie jak najczęściej, bo naprawdę warto. W końcu zdrowie jest najważniejsze a posiłki takie jak ten pomogą nam je zachować 🙂

Może to Cię zainteresuje...

2
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
OlaAnik Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Anik
Gość

Również wyznaję zasadę, że najlepiej smakuje makaron przemieszany na patelni razem z sosem 🙂