Dlaczego ja wpadłam na to dopiero teraz? Uwielbiaaaam makaron, ale to całkiem zupełnie inny sposób na niego. Przynajmniej dla mnie. Zblendowanie awokado, z którego potem wykonujemy nasz sos sprawia, że całość jest naprawdę pyszna i zdrowa 🙂 Musicie spróbować!
Składniki na makaron z indykiem i awokado dla dwóch osób
- 2 awokado (lub 1 bardzo duże)
- 1 pierś z indyka
- papryka (u mnie 1 zielona i 1 czerwona)
- 1 spora cebula
- ulubiony makaron
- kilka listków mięty i bazylii
- tłuszcz do smażenia (ja użyłam oleju kokosowego)
- przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka słodka, pieprz ziołowy
Przygotowanie
- Pierś z indyka kroimy na małe kawałeczki i podsmażamy. Solimy i dodajemy czarny pieprz oraz słodką paprykę.
- Po kilku minutach dodajemy pokrojoną w kawałeczki paprykę i nadal smażymy.
- Przyszedł czas na głównego bohatera naszego dania: awokado. Blendujemy je wraz z cebulą (ja cebulę po obraniu kroję na ćwiartki i takie dodaję do awokado) oraz pieprzem ziołowym. To będzie niezwykła baza naszego sosu. Istny pysznizm!
- W międzyczasie wstawiamy wodę na makaron i gotujemy go według wytycznych z opakowania.
- Po około 15-20 minutach podsmażania mięsa dodajemy do niego nasz sos awokadowy.
- Smażymy te składniki kilka minut.
- Na samym końcu odcedzony makaron wrzucamy na patelnię wraz z sosem (to bardzo ważne, bo makaron dorzucony do sosu smakuje dużo lepiej, niż taki, do którego sos dodamy dopiero na talerzu).
- Całość dekorujemy listkami mięty i bazylii.
Jeśli nie wyobrażasz sobie obiadu bez sałatki lub surówki, koniecznie wypróbuj moją ekspresową sałatkę. Na pewno się nie zawiedziesz!
Kilka słów o awokado
Przyznam szczerze, że nie od razu je doceniłam. Kilka moich pierwszych spotkań skończyło się stwierdzeniem: „noooo, OK, może być, ale skąd ten zachwyt moich znajomych?”. Teraz jednak lubimy się coraz bardziej 🙂 Owoc ten posiada wiele właściwości odżywczych, zawiera zdrowe tłuszcze, potas (reguluje ciśnienie krwi i wspomaga układ nerwowy), luteinę (poprawia wzrok) i wiele witamin, takich jak A, C, E (które są przeciwutleniaczami) oraz witaminę B. Pamiętamy o regule, że warto, by w każdym obiedzie znalazło się coś zielonego, bo te (czyli zielone;) )warzywa i owoce są zazwyczaj zbawienne dla naszego zdrowia! Tak więc sięgajmy po nie jak najczęściej, bo naprawdę warto. W końcu zdrowie jest najważniejsze a posiłki takie jak ten pomogą nam je zachować 🙂
Czy przepis na makaron z indykiem i awokado przypadł Ci do gustu? A może już od dawna przygotowujesz podobne danie w swojej kuchni? Koniecznie podziel się przepisem na nie w komentarzu! Jeśli szukasz czegoś innego, sprawdź przepis na lasagne z mięsem mielonym z kurczaka.
Również wyznaję zasadę, że najlepiej smakuje makaron przemieszany na patelni razem z sosem 🙂
czyli to chyba faktycznie prawda 🙂