przekąska z marchewki
błyskawicznie przekąski wege

Marchewkowa przekąska

Jenyyyyy. Trzeba coś zjeść… Ale że znowu kanapka? Bleee. To może trzeba coś wykombinować? I to zrobić? Szkoda tylko, że nie mam czasu! Jest taka przekąska, która zawsze mnie ratuje w takich sytuacjach. Jest niezwykle zdrowa. Zdradzę więc Wam jak ją przygotować. Chociaż to słowo chyba nie jest tu zbyt odpowiednie – ta przekąska robi się sama a jej głównym składnikiem jest marchewka.

Składniki

  • marchewka (mogą być i dwie)
  • słonecznik
  • jakiś olej lub oliwa, ja użyłam oliwy z oliwek
  • przyprawy, w moim przypadku była to papryka wędzona.

Co czynić?

Po prostu: obrać marchewkę i wrzucić ją do miseczki. A, jako że marchewka powinna występować w towarzystwie tłuszczy, to dodajemy do niej tłuściutkie nasiona słonecznika i oliwę (czy co tam innego olejowego chcecie). Dla smaczku warto dodać jakiejś papryki w proszku. I można się cieszyć bardzo zdrową przekąską, która nie jest kolejną nudną kanapką.

Dlaczego warto jeść marchewkę?

Przede wszystkim: jest niskokaloryczna, to wiadomość dobra dla każdego. Zawiera składniki odżywcze i oraz mineralne. Spośród tych ostatnich w marchewce możemy znaleźć: potas, wapń, sód i fosfor. Jest bogata w witaminy takie jak: A, E, C, K, PP i grupa witamin B. Posiada jakże zdrowe kumaryny oraz pektyny. Jak chyba wszyscy wiedzą – pozytywnie wpływa na wzrok oraz wspomaga nas podczas opalania i odpowiada za zdrowy koloryt cery. Nie ma co się zastanawiać – warto po nią sięgać!

marchewkowy pysznizm

Może to Cię zainteresuje...

2
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
OlaMadziol Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Madziol
Gość
Madziol

Często mam ochotę na marchewkę, ale równie często nie chce mi się jej obierać… #leniwiwkuchni. Na szczęście masz tu też przepisy na ultra szybkie dania bez specjalnego obierania czegokolwiek☺