Jajka i przygotowana z nich pasta jajeczna to świetny pomysł na szybkie i pożywne śniadanie. Zawiera ona pewien sekretny składnik. Noooo…, przynajmniej dla mnie przez wiele lat był sekretny, ale znajomy pewnego dnia mi go zdradził… Bo zawsze było tak, że czegoś jednak brakowało. Okazało się, że ten składnik niemal zawsze mam w lodówce. I Ty pewnie też 🙂 Może Ty o tym składniku pasty jajecznej wiesz od dawna… Wierzę, że tak jest! Ale dla mnie to naprawdę novum! Otóż jest to… musztarda! Dostępna zawsze i wszędzie, nawet w czasach PRL-u 😉
Składniki
- 3 jajka
- łyżka majonezu
- łyżeczka musztardy
- sól i pieprz
- zielona cebulka (opcjonalnie)
Przygotowanie
Iście banalne. Jajka trzeba ugotować na twardo, następnie obieramy je i rozgniatamy widelcem (nie musi być perfekcyjnie, może nawet lepiej, by nie było). Dodajemy do nich łyżeczkę musztardy i łyżkę majonezu – ja dodaję bardzo czubatą łychę, bo lubię majonez oraz taką konsystencję, którą on paście nadaje. Soli i pieprzu dodajemy według uznania, pieprzu można nie żałować. I tyle 🙂 Gotowe! Pasta najlepiej smakuje na bułeczce z zieloną cebulką. Ja mam na nią patent – po zakupieniu całego pęczku mrożę ją i dzięki temu zawsze mam pod ręką.
Właściwości jajek
Jajka zawierają naprawdę wiele wartości odżywczych i do przeszłości należą biadolenia, że trzeba je ograniczać, bo mają zły cholesterol itp. W ogóle istnieją tez badania dotyczące tego, że nie ma czegoś takiego jak zły cholesterol i jedyne o co chodzi, to o… pieniądze wydawane na leki. Oczywiście nie ma co faszerować się samymi tłustymi potrawami i ciastkami z kremem. Najlepsza będzie cudowna zasada – wszystko z umiarem. Jednak już wielokrotnie spotkałam się z informacjami i badaniami polecającymi jedzenie jajek codziennie. Co ważne – można je przygotować na tyyyyyyle sposobów. I to jest w nich tak wspaniałe.
Ale do rzeczy! Najcenniejszym składnikiem zawartym w jajku jest białko – jest ono pełnowartościowe i zawiera wszelkie niezbędne dla naszego funkcjonowania aminokwasy. Ponadto w jajku znajdziemy także wapń, magnez, żelazo, fosfor i potas oraz lecytynę – bardzo istotną, ponieważ nie pozwala ona, by cholesterol odkładał się w naczyniach krwionośnych. Oprócz tego w jajkach znajduje się także luteina, która obniża ryzyko raka jelita grubego oraz korzystnie wpływa na nasz wzrok. Ponadto w jajach znajdziemy także witaminy A, D, E. K, B2 i B12..
Co ciekawe – jajka pozwalają zachować szczupłą sylwetkę, ponieważ stabilizują poziom cukru we krwi, a to z kolei powoduje dłuższe utrzymywanie się uczucia sytości.
Nie ma więc nad czym się zastanawiać – trzeba wzbogacić swoją dietę w jajka, ewidentnie!