Panna cotta to włoski deser o miękkiej i jedwabistej konsystencji, który rozpływa się w ustach. Jest to jeden z najprostszych i najbardziej uniwersalnych deserów, który można przygotować w domu. W tym przepisie pokażę Ci, jak zrobić panna cottę w kilku prostych krokach i jak przygotować smaczny sos owocowy, który wzbogaci smak i nada mu odpowiedniego charakteru :).
Składniki do przygotowania panna cotty:
- 600 ml śmietany kremówki (minimum 30% tłuszczu),
- 60 g cukru,
- 2 łyżeczki żelatyny,
- 2 łyżki gorącej wody,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- owoce lub sos do podania (przepis na sos w dalszej części).
Instrukcja:
- W rondelku wymieszaj cukier i śmietanę, podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Nie doprowadzaj do wrzenia.
- W osobnej miseczce rozpuść żelatynę w 2 łyżkach gorącej wody. Wymieszaj dobrze, aż żelatyna się rozpuści.
- Dodaj żelatynę do śmietany, wymieszaj dokładnie.
- Dodaj ekstrakt z wanilii, wymieszaj.
- Przelej masę do foremek lub filiżanek, po ostudzeniu włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny (lub do momentu, aż panna cotta stężeje).
- Przed podaniem wyjmij panna cottę z foremek lub szklanek i udekoruj owocami lub sosem.
Sos do panna cotta – składniki:
- 1 szklanka świeżych lub mrożonych owoców (np. malin, truskawek, borówek, śliwek). W mojej wersji pojawiły się maliny i śliwki!
- 1-2 łyżki cukru (opcjonalnie) – cukru można użyć w przypadku bardzo kwaśnych owoców dla złagodzenia smaku, ja użyłam dość słodkich malin i śliwek, w tym przypadku cukier nie jest potrzebny!
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 2 łyżki wody.
Instrukcja przygotowania sosu z owoców:
- Wsyp cukier z odrobiną wody do rondelka i podgrzej na średnim ogniu, mieszając, aż się rozpuści (opcjonalnie).
- Dodaj owoce i sok z cytryny. Mieszaj i smaż na średnim ogniu przez kilka minut, aż owoce zmiękną.
- Zdejmij rondel z ognia i zblenduj masę, aż powstanie gładki sos.
- Przelej sos przez sitko, aby pozbyć się pestek i skórek. (W przypadku śliwek krok pominęłam, a drobinki skórki w sosie nie przeszkadzają).
- Dodaj 2 łyżki wody i ponownie podgrzej na niskim ogniu, mieszając przez kilka minut.
- Schłodź sos i podawaj z panna cottą.
Porady:
- Zamiast cukru białego możesz użyć zdrowszych zamienników jak cukier trzcinowy czy cukier brzozowy (ksylitol),
- Jeśli sos owocowy będzie zbyt gęsty, dodaj do niego wody.
- Jeśli sos będzie zbyt kwaśny, dodaj więcej cukru, jeśli zbyt słodki, dodaj więcej kwasu cytrynowego. Dostosuj go do swoich preferencji smakowych.
- Wyjmowanie panna cotta z foremek: pana cotta nigdy nie chce łatwo wyjść na talerzyk, dlatego trzeba jej w tym pomóc. Przed podaniem zamocz na chwilę filiżankę lub foremkę z deserem w gorącej wodzie.
- Jeśli nie chcesz się męczyć z wyjmowaniem, jedz prosto z foremki, smakuje tak samo 🙂
Zobacz inne pyszne desery: