Czas przeziębień się rozpoczął. Niestety. Cóż poradzić. Ano coś tam się da! Należy zaatakować ewentualne czynniki chorobotwórcze WITAMINAMI. Jakie warzywo ma szczególnie dużo witaminy C, więcej niż cytryna? Dość niepozorna i w ogóle niekwaśna… zielona pietruszka. Od razu ostrzegam, że stanowi ona główny składnik tego pietrusznika, więc jeśli ktoś jej nie lubi, to może nie zostać fanem tego napoju. Ale ja na pewno zaliczam się do grona miłośników 🙂 Spróbujcie, bo warto zadbać o swój organizm i spróbować oprzeć się atakom agresorów chorobotwórczych. Pietrusznik na pewno Wam w tym pomoże.
Składnik
- pół pęczka pietruszki
- 2 małe (lub 1 duża) pomarańcza
- opcjonalnie, ale mile wskazane: miód i trochę cytryny/soku z cytryny
Przygotowanie
Absolutnie nie jest skomplikowane 🙂 Wystarczy zblendować wszystkie składniki. Za pierwszym razem możecie trochę zmienić proporcje i dodać jeszcze jedną pomarańczę. Jeśli smoothie jest dla Was zbyt gęste – dolejcie trochę wody. Życzę Wam miłej i smacznej walki z jesiennymi przeziębieniami!
Właściwości pietruszki
Jak już pisałam we wstępie – pietruszka zawiera bardzo dużo witaminy C. Oprócz niej, minerały takie jak: magnez, wapń, żelazo i potas. Pomaga także usuwać toksyny z naszego organizmu. Pietruszka zawiera także kwas foliowy i doskonale odświeża oddech. Łagodzi również nerwobóle, ma także działanie moczopędne i poprawia trawienie.
Ja zawsze powtarzam, że natka pietruszki to baaaardzo cenny składnik naszego jadłospisu. Pietrusznik – super nazwa 😉
Dzięki! Uwielbiam natkę i bardzo często z niej korzystam 🙂