placuszki z bakłażana i cukinii
obiad wege

Placuszki z bakłażana i cukinii

To danie szybkie do przygotowania. Cukinia i bakłażan są niezwykle wdzięczne do tarcia, suszone cebula i czosnek zawsze są w mojej szafce z przyprawami, dzięki czemu niektóre dania mogę przygotować naprawdę błyskawicznie 🙂 Przyznam, że z lenistwa nie obrałam bakłażana i da się, ale jednak chyba lepiej go obrać ze skórki, bo sprawia pewne trudności w kontakcie z tarką :D. Z tych proporcji wyjdzie Wam 11-12 placków, spokojnie można podwoić składniki i przygotować obiad dla całej rodziny. Placuszki z bakłażana i cukinii polecają się każdemu!

Składniki

  • pół bakłażana
  • połówka cukinii (u mnie była jej żółta odmiana)
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki orkiszowej
  • sporo przypraw: papryka ostra i słodka, suszone czosnek* i cebula, pieprz ziołowy, sól i pieprz czarny

    SOS
  • łyżka majonezu
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • czosnek w proszku

Przygotowanie

Rozpoczynamy od starcia cukinii i bakłażana na tarce o dużych oczkach. Następnie dodajemy 2 jajka oraz 4 łyżki mąki orkiszowej (można ją wymienić na pszenną, ale nie będzie już tak zdrowo;) ). Nadszedł czas na przyprawy: papryka ostra i słodka, suszony czosnek i cebula, pieprz ziołowy, sól i pieprz czarny. Ilość przypraw zależy od naszego gustu. Ostatni etap to oczywiście smażenie placuszków, trzeba je wysmażyć dość porządnie, by w środku nie były surowe.

W międzyczasie – osoby chętne – mogą zająć się przygotowaniem sosu, który należy do bardzo łatwych. Należy wymieszać łyżkę majonezu z łyżką jogurtu naturalnego i suszonym czosnkiem*.

Gotowe! 🙂

Do placków idealnie nadaje się ta błyskawiczna sałatka.


* Taaaaaaaak, wieeeeeeeeeeem, najlepszy jest świeży czosnek, ale jakże miło czasem przyspieszyć proces przygotowania posiłku i posłużyć się gotowym rozwiązaniem 🙂

Może to Cię zainteresuje...

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o