To danie szybkie do przygotowania. Cukinia i bakłażan są niezwykle wdzięczne do tarcia, suszone cebula i czosnek zawsze są w mojej szafce z przyprawami, dzięki czemu niektóre dania mogę przygotować naprawdę błyskawicznie 🙂 Przyznam, że z lenistwa nie obrałam bakłażana i da się, ale jednak chyba lepiej go obrać ze skórki, bo sprawia pewne trudności w kontakcie z tarką :D. Z tych proporcji wyjdzie Wam 11-12 placków, spokojnie można podwoić składniki i przygotować obiad dla całej rodziny. Placuszki z bakłażana i cukinii polecają się każdemu!
Składniki
- pół bakłażana
- połówka cukinii (u mnie była jej żółta odmiana)
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki orkiszowej
- sporo przypraw: papryka ostra i słodka, suszone czosnek* i cebula, pieprz ziołowy, sól i pieprz czarny
SOS - łyżka majonezu
- łyżka jogurtu naturalnego
- czosnek w proszku
Przygotowanie
Rozpoczynamy od starcia cukinii i bakłażana na tarce o dużych oczkach. Następnie dodajemy 2 jajka oraz 4 łyżki mąki orkiszowej (można ją wymienić na pszenną, ale nie będzie już tak zdrowo;) ). Nadszedł czas na przyprawy: papryka ostra i słodka, suszony czosnek i cebula, pieprz ziołowy, sól i pieprz czarny. Ilość przypraw zależy od naszego gustu. Ostatni etap to oczywiście smażenie placuszków, trzeba je wysmażyć dość porządnie, by w środku nie były surowe.
W międzyczasie – osoby chętne – mogą zająć się przygotowaniem sosu, który należy do bardzo łatwych. Należy wymieszać łyżkę majonezu z łyżką jogurtu naturalnego i suszonym czosnkiem*.
Gotowe! 🙂
Do placków idealnie nadaje się ta błyskawiczna sałatka.
* Taaaaaaaak, wieeeeeeeeeeem, najlepszy jest świeży czosnek, ale jakże miło czasem przyspieszyć proces przygotowania posiłku i posłużyć się gotowym rozwiązaniem 🙂
chyba mam już pomysł na piątkowy obiad 🙂
I bakłażana i cukinię uwielbiam, to musi być pyszne 😋😋😋