Jesteś zainteresowany zdrowym odżywianiem? Chcesz wiedzieć, jakie produkty mogą stanowić prawdziwe źródło witamin i mikroelementów? Jeśli tak, to koniecznie zapoznaj się z tematem superfoods. Co to takiego? Dlaczego są takie ważne dla zdrowia? Jakie korzyści przynoszą organizmowi? W dalszej części artykułu wyjaśnię, dlaczego warto włączyć superfoods do swojej codziennej diety, …
Przechowywanie kawy ziarnistej w domu – jak robić to prawidłowo?
Dla dużej części społeczeństwa picie kawy wiąże się z pewnego rodzaju rytuałem, który dodaje energii, powoduje, że dzień staje się lepszy. Kawa to napój, którego niepowtarzalny smak oraz aromat sprawiają, że towarzyszy on nam w różnych sytuacjach, zarówno tych codziennych, jak i wyjątkowych. Odpowiednie przechowywanie kawy ziarnistej sprawia, że ziarna …
Rozmaryn – zastosowanie w kuchni i ziołolecznictwie
Rozmaryn jest szerzej znany ze względu na jego wyraźny, nieco cytrusowo-mentolowy zapach i charakterystyczny, mocny smak, nie każdy jednak ma wiedzę na jego temat, która pozwoliłaby wykorzystać 100% jego możliwości. Chciałabym przybliżyć Wam tę popularną i lubioną roślinę i zachęcić do częstego stosowania z uwagi na szereg korzyści.
Cytryna – 6 nietypowych pomysłów na jej wykorzystanie w kuchni
Cytryna to owoc, który nie tylko doskonale nadaje się do przygotowywania soków i lemoniad czy dodatek do herbaty, ale również może stanowić ciekawy dodatek do wielu potraw. Zawiera bowiem kwas cytrynowy, który nadaje potrawom charakterystyczny, orzeźwiający smak. Warto więc wypróbować nietypowe sposoby na wykorzystanie cytryny w kuchni, które pozwolą nam urozmaicić nasze codzienne menu.
Gwiazdki anyżu – wszechstronne zastosowanie nie tylko w kuchni
Całkiem niedawno pisałam artykuł na temat właściwości anyżu oraz sposobów jego wykorzystania w kuchni, podając przy tym 3 proste przepisy. Tym razem chciałabym rozszerzyć ten temat i przedstawić ciekawe pomysły na wykorzystanie gwiazdek anyżu nie tylko w kuchni, ale i poza nią. A dobrych pomysłów na anyż jest naprawdę sporo!
Anyż gwiaździsty – właściwości zdrowotne i pomysły na jego wykorzystanie w kuchni
Czym jest anyż gwiaździsty i skąd pochodzi? Anyż gwiaździsty (Badian właściwy) to roślina z rodziny cytryńcowatych, która pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Ma charakterystyczny, ostry i korzenny zapach, a także słodkawy, lekko pikantny smak. W kuchni anyż często jest używany jako przyprawa do ciast, ciasteczek, nalewek i likierów. W Europie, zwłaszcza …
16 pomysłów na zastosowanie skórki z banana
Po moim ostatnim wpisie o wykorzystaniu różnych produktów wywnioskowałam, że bardzo zainteresowało Was zastosowanie skórki z banana. Postanowiłam więc rozwinąć ten wątek, bo okazuje się, że ta skórka ma mnóstwo zastosowań a my zazwyczaj ją wyrzucamy. A może nam się przysłużyć na wiele różnych sposobów! Zastosowanie skórki z banana – …
4 pomysły na wykorzystanie odpadów kuchennych
Nastały takie czasy, że każdy z nas powinien być świadomym konsumentem i mieszkańcem Ziemi, który troszczy się o naszą planetę. Fantastyczne jest to, że sami także możemy na tym bardzo dużo zyskać. Nie chodzi tylko o ochronę naszej planety, ale także oszczędności w życiu codziennym oraz inne zyski w postaci …
Zaprzyjaźnij się z solą!
Czy sól jest zdrowa? Różnie mówią – że to biała śmierć (obok cukru i innych takich), ale też że jest niezbędna do naszego funkcjonowania. Zdrowy rozsądek podpowiada, by z nią nie przesadzać i tego na pewno należy się trzymać. Z kuchni do łazienki Gdy kupiłam sól himalajską, został mi ogromny …