Krem pistacjowy to cudowny, kremowy dodatek, który perfekcyjnie nadaje się do smarowania pieczywa, nadziewania ciast, czy jako baza do deserów. Ma delikatny smak orzechów pistacjowych, jest też dostatecznie słodki. Jest prawdziwym przysmakiem dla dla wszystkich wielbicieli pistacji. Poniżej znajdziesz prosty przepis na domowy krem pistacjowy.

Przepis na krem pistacjowy
Domowy przepis na pyszny krem pistacjowy, który wykorzystasz na kanapki, do deserów, nadzienia do ciast, pączków itp.
Składniki
- 150 gram niesolonych, łuskanych pistacji
- 100 gram białej czekolady
- 50 ml mleka
- 30 gram cukru pudru
- 30 ml oleju roślinnego (najlepiej z pestek winogron lub innego o neutralnym smaku)
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
Instrukcje
- Zblanszuj pistacje, gotując je przez 2-3 minuty w wrzącej wodzie. Następnie odcedź je i przełóż do zimnej wody z lodem. Obierz pistacje z ciemnych skór.
- Umieść obrane pistacje w blenderze i miksuj, aż uzyskasz drobną, niemal gładką masę. W razie potrzeby możesz dodać odrobinę oleju, aby uzyskać bardziej jednolitą konsystencję.
- Roztop białą czekoladę w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej (stopniowo, w krótkich interwałach, mieszając pomiędzy nimi).
- Dodaj do pistacji roztopioną czekoladę, mleko, cukier puder, olej i ekstrakt waniliowy (jeśli używasz). Miksuj wszystko razem, aż masa stanie się gładka i kremowa.
- Przełóż krem do słoiczka i przechowuj w lodówce. Krem zgęstnieje po schłodzeniu, ale zachowa kremową konsystencję.
Zawsze kupowałam gotowy krem, ale w końcu trzeba przetestować swój. dzięki za przepis!
Ostatnio robiłam masło orzechowe z fistaszków, teraz pora na pistacje ! 🙂
Czy konieczne jest dodawanie oleju do kremu?