krem pistacjowy w słoiku
Desery

Pyszny krem pistacjowy – łatwy przepis na domowy krem z pistacji

Krem pistacjowy to cudowny, kremowy dodatek, który perfekcyjnie nadaje się do smarowania pieczywa, nadziewania ciast, czy jako baza do deserów. Ma delikatny smak orzechów pistacjowych, jest też dostatecznie słodki. Jest prawdziwym przysmakiem dla dla wszystkich wielbicieli pistacji. Poniżej znajdziesz prosty przepis na domowy krem pistacjowy.

krem z pistacji w słoiku

Przepis na krem pistacjowy

Ola
Domowy przepis na pyszny krem pistacjowy, który wykorzystasz na kanapki, do deserów, nadzienia do ciast, pączków itp.
średnia ocena: 4.67 z 3 głosów
Czas przygotowania 10 minuty
przygotowanie kremu 10 minuty
Łączny czas 20 minuty
Rodzaj Deser, Dodatek, Przekąska
Kuchnia polska
Porcje 1 słoik (350 ml)
Kalorie 520 kcal

Składniki
  

  • 150 gram niesolonych, łuskanych pistacji
  • 100 gram białej czekolady
  • 50 ml mleka
  • 30 gram cukru pudru
  • 30 ml oleju roślinnego (najlepiej z pestek winogron lub innego o neutralnym smaku)
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Instrukcje
 

  • Zblanszuj pistacje, gotując je przez 2-3 minuty w wrzącej wodzie. Następnie odcedź je i przełóż do zimnej wody z lodem. Obierz pistacje z ciemnych skór.
  • Umieść obrane pistacje w blenderze i miksuj, aż uzyskasz drobną, niemal gładką masę. W razie potrzeby możesz dodać odrobinę oleju, aby uzyskać bardziej jednolitą konsystencję.
  • Roztop białą czekoladę w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej (stopniowo, w krótkich interwałach, mieszając pomiędzy nimi).
  • Dodaj do pistacji roztopioną czekoladę, mleko, cukier puder, olej i ekstrakt waniliowy (jeśli używasz). Miksuj wszystko razem, aż masa stanie się gładka i kremowa.
  • Przełóż krem do słoiczka i przechowuj w lodówce. Krem zgęstnieje po schłodzeniu, ale zachowa kremową konsystencję.
Słowo kluczowe krem, krem pistacjowy, krem z pistacji, pistacje
5 3 votes
Article Rating

Może to Cię zainteresuje...

Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Marysia
Marysia
6 miesięcy temu

5 gwiazdek
Zawsze kupowałam gotowy krem, ale w końcu trzeba przetestować swój. dzięki za przepis!

Zuza
Zuza
6 miesięcy temu

5 gwiazdek
Ostatnio robiłam masło orzechowe z fistaszków, teraz pora na pistacje ! 🙂

Antek
Antek
5 miesięcy temu

4 gwiazdki
Czy konieczne jest dodawanie oleju do kremu?