Jeśli szukasz przepisu na zdrowy, sycący i bardzo smaczny posiłek, to musisz koniecznie spróbować naszej kaszy quinoa z warzywami i tofu! Ta prosta i błyskawiczna w przygotowaniu potrawa jest doskonałym wyborem dla osób, które chcą zjeść coś pysznego, a jednocześnie dbają o swoje zdrowie. A czy wiesz, że quinoa to doskonałe źródło białka? To sprawia, że jest idealna dla wegan i wegetarian. Ale oczywiście nie tylko dla nich. Spróbuj i przekonaj się, czy warto na stałe włączyć kaszę quinoa do swego menu.
Quinoa z warzywami i tofu – składniki
Poniżej lista składników, których potrzebujesz do przygotowania naszego dania:
- quinoa: 1 szklanka
- tofu: 150 g
- 1 cebula: 1 duża sztuka
- marchew: 1 sztuka
- papryka czerwona: 1 sztuka
- czosnek: 2 ząbki
- cukinia: 1 sztuka
- sól, pieprz, oregano.
Jak przygotować quinoa z warzywami i tofu?
1. Quinoa dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, a następnie gotujemy ją w 2 szklankach wody przez około 15-20 minut, aż wchłonie całą wodę i stanie się miękka. Po ugotowaniu odstawiamy na bok.
2. Tofu kroimy w kostkę o wymiarach około 1 cm x 1 cm. Cebulę oraz czosnek drobno siekamy. Marchew, cukinię i paprykę kroimy w paski.
3. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy tofu na złoty kolor. Następnie zdejmujemy z patelni i odstawiamy.
4. Na tę samą patelnię wrzucamy cebulę oraz czosnek i smażymy razem około 3 minut, aż zmiękną. Następnie dodajemy marchew, paprykę i cukinię i smażymy około 7 minut, do zmięknięcia warzyw.
5. Dodajemy ugotowaną wcześniej quinoę do warzyw i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano.
6. Na koniec dodajemy na patelnię przygotowane wcześniej tofu i wszystko razem mieszamy jeszcze przez około 1 minutę.
7. Podajemy gorące, najlepiej posypane natką pietruszki lub bazylią.
Jeśli quinoa z warzywami Ci zasmakowała, koniecznie napisz o tym w komentarzu! A może zdecydowałeś się na jakąś modyfikację? Jestem bardzo ciekawa efektów. 🙂