Zima to idealny czas na rozgrzewające napoje, a herbaty z dodatkiem przypraw to świetny sposób na poprawienie sobie nastroju. Świetnie sprawdza się do popijania podczas czytania czy oglądania ulubionego serialu. Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na pyszną herbatę z anyżem. Anyż to specyficzna przyprawa i nie każdy jest jej wielbicielem z uwagi na bardzo wyraźny, charakterystyczny smak i aromat. Ja doceniam zarówno smak anyżu, jak i jego walory zdrowotne.
Składniki
Do przygotowania rozgrzewającej herbaty z anyżem potrzebne będą:
- 1 saszetka herbaty lub 1-2 łyżeczki sypanej herbaty (możecie użyć ulubionej odmiany, ja polecam zwykłą czarną herbatę cejlońską),
- 1 gwiazdka anyżu (można użyć 2 gwiazdek jeśli chcecie bardziej podkreślić anyżowy smak i aromat) ,
- 1 plaster cytryny,
- 1 łyżeczka miodu lub cukru trzcinowego (opcjonalnie).
Przygotowanie rozgrzewającej herbaty z anyżem
Jak przygotować tę pyszną rozgrzewającą herbatę?
- Do małego garnka/rondelka wlej wodę (ok 300 ml) i zagotuj ją,
- Wsyp anyż do wody i gotuj przez ok 5 minut,
- Po zakończeniu gotowania przelej wodę do kubka i włóż herbatę do parzenia. Herbatę parz zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zwykle ok 3 minuty pod przykryciem,
- Wyjmij saszetkę lub zaparzacz z kubka i dodaj plaster cytryny,
- Jeśli lubisz słodszy i pełniejszy napój dodaj cukier trzcinowy. W przypadku dodania miodu odczekaj do ochłodzenia herbaty do ok 40-50 °C,
- Delektuj się ciepłą i rozgrzewającą herbatą o smaku anyżu i cytryny.
Przygotowanie tego napoju można sobie ułatwić bez dużej utraty walorów smakowych. Do zaparzacza w kubku oprócz herbaty dodaj 1 gwiazdkę anyżu i zalej wrzątkiem na kilka minut. Po wyjęciu zaparzacza dodaj cytrynę i gotowe. Gotowanie anyżu pozwoli wydobyć z niego więcej smaku i aromatu, ale zwykłe zalanie wrzątkiem także da mocno wyczuwalny, charakterystyczny smak. Przyznam się, że częściej korzystam z tej szybkiej opcji :).
Polecam dodatkowo eksperymentować z wariacjami używając także goździków lub laski wanilii czy cynamonu.
Ta prosta herbata z anyżem to świetny sposób na rozgrzanie się w chłodniejsze dni. Anyż doda napojowi delikatnego, korzennego smaku, a cytryna nada mu orzeźwiającego aromatu. Spróbujcie i cieszcie się smakiem zimy!
Jeśli lubisz anyż i chcesz wykorzystać go w innych potrawach, sprawdź mój artykuł o ciekawych zastosowaniach anyżu w kuchni.