Ta sałatka absolutnie zaskoczyła moją siostrę i mnie. Powstała zupełnie przez przypadek i zawładnęła naszymi sercami. Oczywiście jeśli uważasz, że ogórek małosolny jest niesmaczny, to sałatka może Cię nie zachwycić. Ważny tu jest sos vinegrette, który doskonale do niej pasuje, ale nawet bez niego sałatka jest naprawdę smaczna.
Składniki
- roszponka (choć można ją zamienić na jakąkolwiek mieszankę sałat),
- ogórek małosolny (1 duży lub kilka małych).
I voila! 🙂
Polecam do niej musztardowy sos vinegrette
- łyżeczka musztardy,
- łyżeczka octu balsamicznego,
- łyżeczka oliwy,
- kilka kropel (choć może być także łyżeczka) soku z cytryny.
Przepis chyba jest oczywisty – ogórka pokroić i wrzucić do sałaty. Można dodać trochę pieprzu. Składniki sosu wymieszać w miseczce i następnie polać gotową sałatkę. Może ona stanowić świetną przekąskę bądź dodatek do innych dań.
Zobacz podobny przepis:
Czy pasuje do tego ogórek kiszony? Bo małosolnych nie lubię, a sałatki z kiszonych- jak najbardziej, więc taką wersję bym wypróbowała 🙂
Jasne, jak najbardziej! 🙂 Choć to małosolny ma w sobie to coś – ale na pewno nie dla osób, które go nie lubią 😉
[…] https://pysznizm.pl/salatka-z-2-skladnikow-gotowa-w-2-minuty/ […]
[…] Nie jest to konieczne, ale całość można podać z surówką, na przykład taką: https://pysznizm.pl/salatka-z-2-skladnikow-gotowa-w-2-minuty/ […]
[…] Buraki i ser kroimy w kosteczkę, wrzucamy je do sałaty, podobnie jak słonecznik. Składniki sosu mieszamy ze sobą. I tyle! Błyskawiczna sałatka z burakiem poleca się na lunch, drugie śniadanie, imprezę ze znajomymi, do wyboru, do koloru!Uwielbiam ten przepis, podobnie jak inną “moją” błyskawiczną sałatkę. […]
[…] Teraz pozostaje tylko zaspokojenie swojego głodu tym pysznym daniem. Lasagne z mięsem mielonym z kurczaka może być serwowana samodzielnie lub z dodatkiem ulubionej sałatki, na przykład takiej: sałatka z ogórkiem małosolnym. […]
[…] podać solo lub w towarzystwie Waszej ulubionej sałatki lub surówki. Może na przykład takiej sałatki z ogórkiem małosolnym? Smacznego! 🙂 #slgf_874 .b-link-stroke .b-top-line { background: rgba(10, 194, 210, 0.5); } […]
[…] Iście banalne! Zajmie nie więcej, niż 2 minuty. Mieszankę sałat należy przełożyć do miski, następnie dodać kukurydzę – tyle, na ile macie ochotę. Można dorzucić kilka umytych pomidorków koktajlowych, ale dla mnie nie jest to konieczne, ja uwielbiam sałatę i kukurydzę i dla mnie one wystarczą jako składniki sałatki. Całość skrapiamy oliwą. Ja oprócz oliwy użyłam oleju z awokado – tyle się mówi o prozdrowotnych właściwościach awokado, że postanowiłam skorzystać z promocji i zakupiłam olej awokadowy. Nie jest zbyt wyrazisty w smaku, ale na pewno korzystnie wpływa na mój organizm, jeśli macie ochotę, to także wypróbujcie ð Można dorzucić… Czytaj więcej »
Jako dietetyk często słyszę wymówki typu „nie mam czasu, aby zdrowo jeść” 🙁 Dlatego cieszę się, że pojawiają się takie przepisy jak Twój, które pokazują, że zdrowe potrawy nie muszą być czasochłonne.
Dzięki 🙂 Tak, szybkie przepisy to jest to, co tygryski lubią najbardziej 🙂