wegańskie muffinki
Dania na szybko Desery

Świąteczne muffinki z pomidorów (wegańskie)

Najcudowniejszy czas w roku trwa :). Wielkie przygotowania, szukanie prezentów dla rodziny, planowanie menu świątecznego, instalowanie światełek, dekorowanie domu, oczekiwanie na przyjazd najbliższych. To także czas pichcenia w kuchni wspaniałych smakołyków. A to jeden z moich ulubionych przepisów, który co roku pojawia się na bożonarodzeniowym stole. Moje świąteczne muffinki są bardzo mocno inspirowane przepisem z mojego ulubionego bloga, tutaj przepis oryginalny: https://www.jadlonomia.com/przepisy/piernik-pomidorowy/. Mam nadzieję, że moja wersja przypadnie Wam do gustu. I nie obawiajcie się – totalnie nie czuć tutaj pomidorów, naprawdę!

Składniki na 12 muffinek

  • puszka pomidorów
  • banan
  • pół szklanki oleju roślinnego
  • 6 sporych łyżek miodu (w przypadku wegan, którzy nie jedzą miodu –  polecam sztuczny miód; osoby lubiące słodkie ciasta mogą dać nawet 7 lub 8 łyżek)
  • 2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
  • 1,5 łyżki przyprawy piernikowej
  • 1 łyżka kakao
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • opcjonalnie, ale bardzo mile widziane są: czekolada do polania i bakalie do udekorowania muffinek

Świąteczne muffinki – przygotowanie

  1. Najpierw blendujemy pomidory, banana, olej i miód.
  2. Następnie w dużej misce dokładnie mieszamy trzepaczką suche składniki, czyli mąkę, przyprawę piernikową, kakao, sodę i sól.
  3. Kolejny krok to nagrzanie piekarnika do temperatury 180 stopni.
  4. Łączymy ze sobą wszystkie składniki – dokładnie je razem mieszamy. Powstanie dość gęsta i klejąca masa.
  5. Przekładamy ciasto do papilotek lub silikonowych foremek muffinkowych – ja zdecydowanie polecam te drugie, są rewelacyjne :). Papilotki oczywiście powinny być umieszczone w foremce muffinowej. Foremki/papilotki wypełniamy kilka milimetrów poniżej górnej krawędzi.
  6. Świąteczne muffinki pieczemy 40-50 minut.

Po ostudzeniu babeczki możemy udekorować według własnego pomysłu. Ja użyłam czekolady deserowej, którą rozpuściłam w kąpieli wodnej. Po polaniu muffinek posypałam je różnymi bakaliami – takimi, jakie akurat miałam pod ręką, wszystkie pasują idealnie. 🙂 Wesołych i pysznych ŚWIĄT! 🙂

5 10 votes
Article Rating

Może to Cię zainteresuje...

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Emilianka
Emilianka
3 lat temu

Mmmm pychotka. Nie sądziłam że wyjdą takie pyszne

Magda
Magda
1 rok temu

Ciekawy pomysł z tymi pomidorami🙃