To jest to co lubię! Niewiele pracy dzięki której powstaje przepyszne danie! Działania zajmują jakieś 15 minut, potem trzeba trochę poczekać aż mięso się poddusi i gotowe! Jestem wielką fanką gotowych mieszanek kasz z pewnej firmy. Mieszanka, której użyłam zawiera między innymi suszone pomidory, które tak uwielbiam, a które dodatkowo podkręciły smak obiadu. Mięso z cebulą przygotowałam na dość dużej patelni, zbyt mała może Wam utrudnić zadanie. Myślę, że sznycle z indyka przypadną Wam do gustu, a najlepszy sposób, by się o tym przekonać, to… wizyta w kuchni i przygotowanie tego dania!
Składniki (porcja dla 2 osób)
- sznycle z indyka – 1 opakowanie
- 3 małe cebule – u mnie to mix cebuli białej i czerwonej
- olej do smażenia – użyłam rzepakowego
- sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka i ostra, lubczyk suszony
- dodatek, z którym chcemy podać nasze danie – ja użyłam gotowego miksu kaszy, który bardzo lubię 🙂

Przygotowanie indyka z cebulą
- Cebulę i mięso myjemy.
- Cebulę kroimy w piórka i szklimy na patelni dodając pieprz i sól.
- Mięso kroimy na kawałki o wymiarach 1-3 cm na 1-3 cm (tak bardzo mniej więcej, bo tak naprawdę możecie pokroić jak chcecie 😉 ).
- Indyka dorzucamy do zeszklonej cebuli i wsypujemy wszystkie przyprawy w ilości według uznania.
- W tak zwanym międzyczasie gotujemy to, z czym chcemy podać nasze mięso – może to być ryż, makaron, soczewica, komosa ryżowa itd. Co kto lubi!
- Do indyka wlewamy około 1/4 szklanki wody, przykrywamy i dusimy około godziny.
- Podajemy i czekamy na wyrazy uznania 🙂
A co do tego?
Nie jest to konieczne, ale całość można podać z sałatką z roszponki i ogórka.




Mam pytanie, czy jeśli indyka gotujemy za długo to robi się twardy?
Nie, będzie coraz bardziej miękki. Pozdrawiam