Szybko, smacznie i treściwie, czyli obiad idealny! Gulasz z indyka z papryką zasmakuje chyba każdemu. Dodanie płatków drożdżowych jest jak najbardziej opcjonalne, ale warto, bo są niezwykleee zdrowe a przecież zdrowych produktów nigdy dość:).
Składniki
- opakowanie filetu z indyka (25-30 dag)
- 1,5 papryki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalne)
- 6 łyżek kaszy kukurydzianej (lub czegoś innego do zagęszczenia sosu)
- 5 kulek ziela angielskiego
- 5 liści laurowych
- łyżeczka curry
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- pół łyżeczki papryki ostrej
- sól
- olej do smażenia
Przygotowanie
Ugotowanie tego gulaszu to bułka z masłem. Cebulę szklimy, następnie do garnka wrzucamy czosnek oraz mięso i część przypraw (paprykę słodką oraz ostrą a także curry). Następnie wrzucamy paprykę i dolewamy wodę oraz dodajemy resztę przypraw. Wszystko dusimy na małym ogniu około godziny. Pod koniec gotowania zagęszczamy sos. Gdy się spieszę, to zagęszczam sosy kaszą kukurydzianą zamiast mąki. Jakoś lepiej mi to wychodzi i można to zrobić szybciej:). Warto jednak wiedzieć, że wtedy sos nie będzie gładki tylko lekko „ziarnisty” tak jak kasza kukurydziana. Mnie to absolutnie nie przeszkadza. Gulasz z indyka z papryką podałam w towarzystwie mieszanki kasz i soczewicy oraz sałaty z fasolą i awokado. Wszystko idealnie się zgrało i zadowoliło moje kubki smakowe:).
Uwielbiam dania z indyka, często gości na moim stole 🙂