Takie przepisy lubię najbardziej: błyskawicznie, z niewielu składników, coś, co nie może się nie udać 🙂 Polecam każdemu kto lubi słodkie przysmaki, ale woli, by były w miarę zdrowe :). Słodycz tego ciacha pochodzi z dojrzałych bananów, więc jest to przekąska idealna! Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie wypieki – może dodać miodu. Ciasto bananowe poleca się na przykład na drugie śniadanie.
Składniki na ciasto bananowe
- 3 dojrzałe banany,
- 4 łyżki oleju,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 1 jajko,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- * opcjonalnie: bakalie, u mnie – suszona żurawina, migdały w słupkach i suszone wiśnie.
Przygotowanie
Przystępujemy do działania! I nie będzie to trwało długo 🙂 Mąkę należy wymieszać z sodą, natomiast rozgniecione banany z olejem i jajkiem. Wszystko razem łączymy i dokładnie mieszamy, dodajemy bakalie. Całość przelewamy do keksówki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę. Masa nie jest najbardziej współpracująca, bo jest dość gęsta i wierzch ciasta nie będzie idealnie gładki, ale myślę, że smak wszystko wynagrodzi! Ciasto bananowe to istny pysznizm. 🙂
* Rada
Bakalie warto dorzucić, dodadzą charakteru i słodkości naszemu bananowemu wypiekowi. Ich ilość i rodzaj zależą tylko od Waszych upodobań i zawartości szafek kuchennych 🙂
Zobacz podobne przepisy:
Muszę wypróbować ten przepis 😊
Chodzi za mną takie ciasto, czas coś z tym robić 🙂
Już wypróbowałam przepis i jest teraz jednym z moich ulubionych jeśli chodzi o wypieki – głównie dlatego, że ciasto jest megadobre, a przepis megaszybki i idiotoodporny, a mi z pieczeniem nie po drodze:)
hihi, cieszę się 🙂 🙂
Ktorego typu maki pszennej uzywac najlepiej?
Obojętne. Wychodzi rewelacyjnie z każdą. 🙂
petarda ciasteczko