ciasto z bananów
Deser

Szybkie ciasto bananowe

Takie przepisy lubię najbardziej: błyskawicznie, z niewielu składników, coś, co nie może się nie udać 🙂 Polecam każdemu kto lubi słodkie przysmaki, ale woli, by były w miarę zdrowe :). Słodycz tego ciacha pochodzi z dojrzałych bananów, więc jest to przekąska idealna! Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie wypieki – może dodać miodu. Ciasto bananowe poleca się na przykład na drugie śniadanie.

Składniki

  • 3 dojrzałe banany
  • 4 łyżki oleju
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • * opcjonalnie: bakalie, u mnie – suszona żurawina, migdały w słupkach i suszone wiśnie;

Przygotowanie

Przystępujemy do działania! I nie będzie to trwało długo 🙂 Mąkę należy wymieszać z sodą, natomiast rozgniecione banany z olejem i jajkiem. Wszystko razem łączymy i dokładnie mieszamy, dodajemy bakalie. Całość przelewamy do keksówki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę. Masa nie jest najbardziej współpracująca, bo jest dość gęsta i wierzch ciasta nie będzie idealnie gładki, ale myślę, że smak wszystko wynagrodzi! Ciasto bananowe to istny pysznizm. 🙂

* Rada

Bakalie warto dorzucić, dodadzą charakteru i słodkości naszemu wypiekowi. Ich ilość i rodzaj zależą tylko od Waszych upodobań i zawartości szafek kuchennych 🙂

0 0 vote
Article Rating

Może to Cię zainteresuje...

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments