ciasto z bananów
Desery

Szybkie ciasto bananowe

Takie przepisy lubię najbardziej: błyskawicznie, z niewielu składników, coś, co nie może się nie udać 🙂 Polecam każdemu kto lubi słodkie przysmaki, ale woli, by były w miarę zdrowe :). Słodycz tego ciacha pochodzi z dojrzałych bananów, więc jest to przekąska idealna! Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie wypieki – może dodać miodu. Ciasto bananowe poleca się na przykład na drugie śniadanie.

Składniki na ciasto bananowe

  • 3 dojrzałe banany,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • * opcjonalnie: bakalie, u mnie – suszona żurawina, migdały w słupkach i suszone wiśnie.

Przygotowanie

Przystępujemy do działania! I nie będzie to trwało długo 🙂 Mąkę należy wymieszać z sodą, natomiast rozgniecione banany z olejem i jajkiem. Wszystko razem łączymy i dokładnie mieszamy, dodajemy bakalie. Całość przelewamy do keksówki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę. Masa nie jest najbardziej współpracująca, bo jest dość gęsta i wierzch ciasta nie będzie idealnie gładki, ale myślę, że smak wszystko wynagrodzi! Ciasto bananowe to istny pysznizm. 🙂

* Rada

Bakalie warto dorzucić, dodadzą charakteru i słodkości naszemu bananowemu wypiekowi. Ich ilość i rodzaj zależą tylko od Waszych upodobań i zawartości szafek kuchennych 🙂

Zobacz podobne przepisy:

4.8 20 votes
Article Rating

Może to Cię zainteresuje...

Subscribe
Powiadom o
guest
7 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Magda
Magda
3 lat temu

Muszę wypróbować ten przepis 😊

Ania
Ania
3 lat temu

Chodzi za mną takie ciasto, czas coś z tym robić 🙂

Magda
Magda
3 lat temu

Już wypróbowałam przepis i jest teraz jednym z moich ulubionych jeśli chodzi o wypieki – głównie dlatego, że ciasto jest megadobre, a przepis megaszybki i idiotoodporny, a mi z pieczeniem nie po drodze:)

JaA
JaA
6 miesięcy temu

Ktorego typu maki pszennej uzywac najlepiej?

Andrzej
Andrzej
6 miesięcy temu

petarda ciasteczko