tofu tikka masala
Dania na szybko

Tofu garam masala

Błyskawiczne! To danie jest tak szybkie, że nawet nie zauważycie kiedy je przygotowaliście, serio :). Tofu garam masala gotuje się praktycznie samo a Wy możecie sobie w tym czasie na przykład zrobić herbatkę :).

Składniki

  • 1 opakowanie wędzonego tofu
  • puszka pomidorów
  • por
  • przyprawa garam masala
  • papryka słodka i ostra
  • sól i pieprz

Przygotowanie tofu garam masala

Pierwsza czynność to umycie pora a następnie pokrojenie go – przecinamy go wzdłuż, potem kroimy w półokręgi (czy jak to się tam zwie;) ). Tak naprawdę to możecie pora pokroić tak jak chcecie, ponieważ nie ma to żadnego znaczenia. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, na którym szklimy pora, dodajemy trochę przyprawy garam masala, sól i paprykę ostrą. W międzyczasie tofu kroimy w kostkę. Wrzucamy je do garnka razem z porem. Przyszedł czas na pomidory – wrzucamy do garnka całą zawartość puszki. Dodajemy paprykę słodką, pieprz i ponownie przyprawę garam masala. Ilość przypraw zależy od Waszego uznania, ja sypałam na oko. Nie można przesadzić, ale też nie należy przypraw skąpić, bo danie musi mieć wyrazisty smak. Im mocniej wędzone tofu, tym przypraw może być mniej. Całość gotujemy około 20 minut. Prawda że poszło ekspresowo? 🙂 Ja podałam tofu garam masala z ziemniakami, fasolką i jajkiem sadzonym, ale spokojnie można je zaserwować jedynie z ryżem.

Jeżeli to danie przypadło Wam to gustu, to polecam posmakować także gulaszu z soczewicy.

4.8 9 votes
Article Rating

Może to Cię zainteresuje...

Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Magda
Magda
3 lat temu

Uwielbiam dania z garam masala, wiec to musi być mega dobre 😋😋😋

Ania
Ania
3 lat temu

Mam garam masalę, czas ją w końcu wykorzystać 🙂