Fasolka po bretońsku to klasyczne danie kuchni polskiej i zwykle jest przygotowywana z białej fasoli, cebuli, pomidorów i kiełbasy, ale my dzisiaj przygotujemy wersję wegańską.
Składniki na wegańską fasolkę po bretońsku:
- 250 g białej lub czerwonej fasoli (można użyć też fasoli z puszki, ale zalecam fasolę ugotowaną samodzielnie),
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka oleju,
- 1 duży pomidor lub pomidory z puszki,
- kostka tofu (może być wersja wędzona),
- sól i pieprz do smaku,
- opcjonalnie: 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub innej zieleniny do dekoracji.
Przygotowanie wegańskiej fasolki po bretońsku z tofu:
- Fasolę namocz w zimnej wodzie na co najmniej godzinę, najlepiej całą noc. Następnie odcedź i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj. W rondlu rozgrzej olej i dodaj cebulę i czosnek. Smaż na średnim ogniu, aż cebula zmięknie.
- Pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę lub użyj krojonych z puszki. Dodaj go do cebuli i czosnku i smaż przez kilka minut.
- Pokrój tofu w kosteczki i dodaj na patelnię.
- Gdy fasola jest już miękka, odcedź ją i dodaj do cebuli, czosnku i pomidora. Dopraw solą i pieprzem do smaku i smaż jeszcze przez kilka minut.
- Podawaj ciepłe, posypane natką pietruszki lub innymi ziołami.
Wegańska fasolka po bretońsku z tofu świetnie komponuje się z chlebem lub ziemniakami. Jeżeli lubisz dania jednogarnkowe, na pewno zainteresują Cię także przepisy na gulasz z soczewicy oraz wegański kociołek z piekarnika.
Smacznego!
bez kitu to jest proste
Fajny pomysł:)
Wypróbuję 🙂