Wegańska fasolka po bretońsku z tofu
Dania wegetariańskie Obiady Popularne przepisy

Wegańska fasolka po bretońsku z tofu

Fasolka po bretońsku to klasyczne danie kuchni polskiej i zwykle jest przygotowywana z białej fasoli, cebuli, pomidorów i kiełbasy, ale my dzisiaj przygotujemy wersję wegańską.

Składniki na wegańską fasolkę po bretońsku:

  • 250 g białej lub czerwonej fasoli (można użyć też fasoli z puszki, ale zalecam fasolę ugotowaną samodzielnie),
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 duży pomidor lub pomidory z puszki,
  • kostka tofu (może być wersja wędzona),
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub innej zieleniny do dekoracji.

Przygotowanie wegańskiej fasolki po bretońsku z tofu:

  1. Fasolę namocz w zimnej wodzie na co najmniej godzinę, najlepiej całą noc. Następnie odcedź i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
  2. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. W rondlu rozgrzej olej i dodaj cebulę i czosnek. Smaż na średnim ogniu, aż cebula zmięknie.
  3. Pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę lub użyj krojonych z puszki. Dodaj go do cebuli i czosnku i smaż przez kilka minut.
  4. Pokrój tofu w kosteczki i dodaj na patelnię.
  5. Gdy fasola jest już miękka, odcedź ją i dodaj do cebuli, czosnku i pomidora. Dopraw solą i pieprzem do smaku i smaż jeszcze przez kilka minut.
  6. Podawaj ciepłe, posypane natką pietruszki lub innymi ziołami.

Wegańska fasolka po bretońsku z tofu świetnie komponuje się z chlebem lub ziemniakami. Jeżeli lubisz dania jednogarnkowe, na pewno zainteresują Cię także przepisy na gulasz z soczewicy oraz wegański kociołek z piekarnika.

Smacznego!

4.7 16 votes
Article Rating

Może to Cię zainteresuje...

Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Blu
Blu
10 miesięcy temu

bez kitu to jest proste

Magda
Magda
1 miesiąc temu

Fajny pomysł:)

Marz
Marz
1 miesiąc temu

Wypróbuję 🙂