wegańska zupa krem z dyni i ciecierzycy w misce
Dania wegetariańskie

Wegańska zupa krem z dyni i ciecierzycy z nutą curry – pyszne połączenie smaków i wartości odżywczych

Szukasz czegoś vegan? Doskonale trafiłeś! Wegańska kremowa zupa z dyni i ciecierzycy z nutą curry to idealna propozycja dla osób, które nie jedzą produktów odzwierzęcych. Jest sycąca, odżywcza i pyszna. Czego chcieć więcej?

To połączenie smaków najprawdopodobniej Cię zaskoczy, jest także duża szansa, że zachwyci. 🙂  Oto przepis na zupę-krem z dyni, która rozgrzeje w chłodne dni. To oczywiście idealna propozycja na wegański obiad, ale doskonale sprawdzi się również na kolację.

Składniki na krem z dyni i ciecierzycy

Czego potrzebujesz do przygotowania tej zupy idealnej nie tylko dla wegan?

  • 1 duża dynia piżmowa,
  • 2 puszki ciecierzycy,
  • 1 duża cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oleju,
  • łyżeczka curry,
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru,
  • 800 ml bulionu warzywnego,
  • puszka mleka kokosowego,
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: pestki dyni lub inne do dekoracji.

Jak przygotować wegańską zupę krem z dyni i ciecierzycy?

1. Umyj produkty, które tego wymagają.

2. Odkrój miąższ ze środka dyni i oczyść go z pestek, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.

3. Pokrój cebulę i czosnek na drobne kawałki.

4. Na dużej patelni rozgrzej olej na średnim ogniu.

5. Dodaj cebulę, a następnie smaż przez 5 minut, aż stanie się miękka.

6. Wrzuć posiekany czosnek i curry, i smaż przez kolejne 2 minuty.

7. Dorzuć  dynię i mielony imbir, mieszaj często, aż dynia zmięknie (około 15 minut).

8. W międzyczasie otwórz puszki z ciecierzycą, odcedź płyn i wypłucz cieciorkę pod bieżącą wodą.

9. Zagotuj bulion ma małym ogniu i dodaj zawartość patelni.

10. Dodaj mleko kokosowe, ciecierzycę oraz sól i pieprz. Gotuj przez kilka minut, mieszaj od czasu do czasu.

11. Zmiksuj wszystko za pomocą blendera

12. Przed podaniem posyp jakimiś pestkami, chipsami kokosowymi lub czymkolwiek innym – będzie pięknie, pysznie i zdrowo!

Na koniec warto wspomnieć, że dynia piżmowa obniża poziom cholesterolu, jest bogata w potas oraz błonnik. Zawiera także przeciwutleniacze i spore ilości witaminy C. Dlatego warto wprowadzić ją nie tylko do diety wegan. Wiele osób je zdecydowanie za mało warzyw oraz owoców i zdecydowanie trzeba to zmienić! Niech ten wegański krem z dyni będzie pierwszym krokiem ku zdrowej diecie bogatej w minerały oraz witaminy. 🙂 

Jeśli lubisz zupy , koniecznie wypróbuj moje inne przepisy:

5 5 votes
Article Rating

Może to Cię zainteresuje...

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Patka
Patka
4 miesięcy temu

idealnie trafiliście, w lutym niczego mi się nie chce hehe, no to taka zupa ratuje