majonez dla wegan
błyskawicznie nietypowo

Wegański majonez

Od razu napiszę, że przepis pochodzi z mojego ulubionego ostatnio bloga – www.jadlonomia.com. Gdy tylko zobaczyłam recepturę na wegański majonez, od razu wiedziałam, że muszę ją wypróbować, przede wszystkim ze względu na moją siostrę. Stara się być weganką i ochoczo przyjmuje wszelkie nowinki wegańskie. Sałatka jarzynowa z tym majonezem smakowała bardzo podobnie do tej tradycyjnej. Zastosowałam także myk, dzięki któremu każdy był zadowolony – siostra zjadła wersję w pełni wegańską a reszta rodziny do sałatki mogła dołożyć jajko, które znajdowało się w osobnym pojemniku. Wilk syty i owca cała. 🙂 Przedstawiam więc Wam moją wersję jadłonomiowego majonezu.

Składniki

  • 1/2 szklanki wody z ciecierzycy (czyli  mniej, niż jest w 1 puszce),
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 3/4 łyżeczki musztardy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 cukru brązowego
  • 1,5-2 szklanek oleju neutralnego w smaku (ja użyłam oleju rzepakowego, ale mi go zabrakło i dodałam około 0,5 szklanki oliwy :D)
  • 1 łyżka płatków drożdżowych (jest to opcjonalne, ale nadają lekko serowo-majonezowego smaku i zapachu)

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki poza olejem należy zblendować w wysokim naczyniu do momentu aż będą mocno spienione.
  2. Dodajemy olej – powoli, ale też bez przesady, nadal blendujemy, zwłaszcza ruchami góra-dół do momentu uzyskania konsystencji majonezu.
  3. Nie przejmować się, jeśli majonez nie zgęstnieje. Za radą ze wspomnianego wyżej bloga – wstawiłam rzadką masę do lodówki i ponownie potraktowałam blenderem rano. Wszystko udało się idealnie!

Podobno majonez można przechowywać w lodówce do 14 dni, u nas zniknął po 4 :). Na pewno jest to fajna alternatywa dla jego tradycyjnego odpowiednika, mam nadzieję, że ten na maksa majonezowy wegański majonez będzie Wam smakował!

majonez dla wegan

Może to Cię zainteresuje...

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o