majonez dla wegan
błyskawicznie nietypowo

Wegański majonez

Od razu napiszę, że przepis pochodzi z mojego ulubionego ostatnio bloga – www.jadlonomia.com. Gdy tylko zobaczyłam recepturę na wegański majonez, od razu wiedziałam, że muszę ją wypróbować, przede wszystkim ze względu na moją siostrę. Stara się być weganką i ochoczo przyjmuje wszelkie nowinki wegańskie. Sałatka jarzynowa z tym majonezem smakowała bardzo podobnie do tej tradycyjnej. Zastosowałam także myk, dzięki któremu każdy był zadowolony – siostra zjadła wersję w pełni wegańską a reszta rodziny do sałatki mogła dołożyć jajko, które znajdowało się w osobnym pojemniku. Wilk syty i owca cała. 🙂 Przedstawiam więc Wam moją wersję jadłonomiowego majonezu.

Składniki

  • 1/2 szklanki wody z ciecierzycy (czyli  mniej, niż jest w 1 puszce),
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 3/4 łyżeczki musztardy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 cukru brązowego
  • 1,5-2 szklanek oleju neutralnego w smaku (ja użyłam oleju rzepakowego, ale mi go zabrakło i dodałam około 0,5 szklanki oliwy :D)
  • 1 łyżka płatków drożdżowych (jest to opcjonalne, ale nadają lekko serowo-majonezowego smaku i zapachu)

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki poza olejem należy zblendować w wysokim naczyniu do momentu aż będą mocno spienione.
  2. Dodajemy olej – powoli, ale też bez przesady, nadal blendujemy, zwłaszcza ruchami góra-dół do momentu uzyskania konsystencji majonezu.
  3. Nie przejmować się, jeśli majonez nie zgęstnieje. Za radą ze wspomnianego wyżej bloga – wstawiłam rzadką masę do lodówki i ponownie potraktowałam blenderem rano. Wszystko udało się idealnie!

Podobno majonez można przechowywać w lodówce do 14 dni, u nas zniknął po 4 :). Na pewno jest to fajna alternatywa dla jego tradycyjnego odpowiednika, mam nadzieję, że ten na maksa majonezowy wegański majonez będzie Wam smakował!

majonez dla wegan

Może to Cię zainteresuje...

2
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
OlaKama Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Kama
Gość

Dzięki za ten przepis, bo chętnie wypróbuję taką wege wersję.