makaron z kurkami bez śmietany
obiad wege

Wegański makaron z kurkami (bez śmietany)

Tak, wiem, wiem… Jak to makaron z kurkami a bez śmietany, toż to świętokradztwo! I faktycznie, przeczesywanie internetu w poszukiwaniu przepisu z kurkami a bez śmietany przynosi dość nikłe rezultaty. No, ale cóż począć, jeśli mąż nie znosi śmietany? Nie ma zmiłuj! Trzeba wykombinować coś bez śmietany, bo kurki przecież nie mogą się zmarnować. Przyznam, że obiad bardzo nam smakował, mam nadzieję, że Wam także makaron z kurkami bez śmietany przypadnie do gustu 🙂

Składniki

  • opakowanie kurek
  • niewielki por
  • 1 dojrzały pomidor
  • mała garść słonecznika
  • pieprz ziołowy, suszone bazylia i lubczyk
  • pieprz i sól
  • olej rzepakowy do smażenia
  • *opcjonalnie: oliwa do polania makaronu
  • ulubiony makaron w ilości dla 2 osób (w naszym przypadku była to połowa opakowania makaronu penne)

Makaron z kurkami – przygotowanie

To jest tego typu przepis, z którym każdy sobie poradzi. Nie ma tu absolutnie nic skomplikowanego. Najtrudniejsza czynność czeka nas na samym początku, potem to istny banał. O jakiej czynności mowa? O dokładnym umyciu kurek. Trzeba to zrobić porządnie, żeby potem nie mieć piachu czy ziemi między zębami i nie będę oszukiwać, trochę cierpliwości trzeba mieć. Gdy już to zrobimy, przechodzimy do działań banalnych. Zaczynamy od pokrojenia kurek na kawałki (nie muszą być bardzo małe, bo i tak się skurczą w trakcie smażenia). Następnie przystępujemy do krojenia pora i pomidora. Zazwyczaj nie ściągam z pomidora skórki, ale akurat w tym przypadku ona sama odchodziła od niego, więc ją ściągnęłam (niepotrzebne było sparzenie pomidora :o).

Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim pora dodając trochę soli i pieprzu. Następnie do tego dorzucamy kurki. W międzyczasie wstawiamy wodę na makaron. Gdy kurki się już dobrze obsmażą, dodajemy pomidora oraz pozostałe przyprawy. Przykrywamy patelnie pokrywą i dusimy na małym ogniu 10-15 minut. Pod koniec smażenia wrzucamy do kurek słonecznik i zajmujemy się makaronem, który po ugotowaniu i odcedzeniu wrzucamy na patelnie i chwilkę wszystko razem smażymy (2-3 minuty). Voila! Danie jest gotowe, możecie nim rozpieszczać swoje kubki smakowe :). Po przełożeniu na talerz makaron można dodatkowo skropić oliwą z oliwek.

Może to Cię zainteresuje...

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o