Bo najlepsze przepisy to takie, które wymagają minimum wysiłku od kucharza :). Przynajmniej według mnie. Są oczywiście wyjątki, ale – przyznam szczerze – nie ma ich zbyt dużo :D. I przede wszystkim – celem tego bloga jest promowanie przepisów łatwych, szybkich i przyjemnych! Banany i żurawina nadają ciachom wystarczającej (acz nieprzesadnej) słodkości, jeśli jednak kochacie bardzo słodkie wypieki, to możecie je czymś dosłodzić. Ekspresowe wegańskie ciastka bez mąki czas zacząć! 🙂
Składniki
- szklanka płatków owsianych, najlepiej górskich
- 2 dojrzałe banany
- 2 łyżki migdałów (na upartego można je pominąć)
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 2 łyżki aronii* (można pominąć, dobrze wtedy dać więcej żurawiny)
Przygotowanie
Banany obrać ze skórki i rozgnieść widelcem, wymieszać z płatkami owsianymi. Następnie należy dodać wszystkie pozostałe składniki i je wymieszać. Ostatni krok to wyłożenie ciastek na papierze do pieczenia. Formujemy ciastka dowolnej wielkości i grubości, choć z tym ostatnim na pewno nie należy przesadzać. Ciacha pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
I to by było na tyle! Oczywiście warto tutaj podkreślić, że ciastka nie zawierają tłuszczu i mąki, są więc idealne dla bezglutenowców. Wegańskie ciastka bez mąki to jedna z moich ulubionych propozycji na drugie śniadanie do pracy. Aaa, i zdradzę Wam jeszcze, że ostatnio POKOCHAŁAM suszone wiśnie i na pewno wykorzystam je, gdy następnym razem będę piekła te ciasteczka, jestem przekonana, że będą do nich cudnie pasowały. Aaa, na koniec chciałam podziękować Magdzie, dzięki której poznałam te ciacha, a potem je po swojemu zmodyfikowałam 🙂
*Ja w okresie letnim mrożę spore ilości aronii. Tu dodałam rozmrożone owoce, moim zdaniem sprawdziły się idealnie!
Bardzo fajny, prosty skład. Do tego megaaa plus za aronię, którą je niewielu z nas a jest bardzo zdrowa. To prawdziwa „bomba” witaminy C i polifenoli.
Oooo właśnie! 🙂 Mam zawsze sporo aronii w zamrażarce, jest idealna także do koktajli 🙂
Zrobiłam się głodna! 😉