wegańskie crumble z borówkami
Dania na szybko Desery

Wegańskie crumble z borówkami

Nie jestem wielką fanką słodkości, choć czasem i mnie najdzie ochota na słodką przekąskę. Wegańskie crumble z borówkami jest pyszne, ale także całkiem zdrowe! Od razu uprzedzam, że w mojej wersji jest dużo owoców, więc jeśli ktoś jest wielkim fanem kruszonki i musi ona zajmować więcej miejsca niż owoce, to powinien kruszonkowe składniki podwoić. Dla mnie zaprezentowane poniżej proporcje są idealne! Co do zdrowotności: płatki owsiane, mąka z orzechów ziemnych, olej kokosowy i borówki to główne składniki tego deseru – czyli naprawdę nie ma tu niczego niekorzystnego dla naszego zdrowia! Żadnych tam margaryn, mąki pszennej, cukru, szybkie przygotowanie. To się nazywa SŁODKI PODWIECZOREK IDEALNY :).

Składniki na 3 kokilki

  • 6 dużych garści borówek
  • 8 łyżek płatków owsianych (ja użyłam górskich, ale błyskawiczne także dobrze się sprawdzą)
  • 5 łyżek oleju kokosowego
  • 2 łyżki mąki z orzeszków ziemnych (można zamienić na mąkę z innych orzechów lub słonecznikową)
  • 2 łyżki mąki orkiszowej (może być także owsiana lub ryżowa, a jeśli nie macie żadnej niezwykłej mąki to i pszenna się sprawdzi)
  • pół łyżeczki cynamonu

Wegańskie crumble z borówkami – przygotowanie

  1. Zaczynamy od oleju kokosowego – dajemy go do miski, w której będziemy łączyć wszystkie składniki kruszonki. Jeśli jest ciepło i olej jest w formie płynnej – miskę najlepiej włożyć do lodówki na około 15 minut. Olej przynajmniej częściowo nabierze formy stałej zamiast płynnej i dobrze połączy kruszonkowe składniki.
  2. Borówki myjemy i rozdzielamy do 3 kokilek.
  3. Do miski z olejem kokosowym dodajemy pozostałe składniki kruszonki: płatki owsiane, mąkę z orzeszków ziemnych, mąkę orkiszową oraz cynamon. Następnie wszystko razem mieszamy i zagniatamy na tyle, na ile się da.
  4. Masę wykładamy na borówki – ilość z mojego przepisu nie pokryje borówek dokładnie, bo ja lubię czuć przede wszystkim smak owoców. Kruszonkę można trochę uklepać łyżeczką (jeśli chcecie).
  5. Kokilki wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i zapiekamy około 40 minut, do zarumienienia.

Mam nadzieję, że to wegańskie crumble z borówkami zachwyci Was tak bardzo, jak mnie :). Crumble można podawać z jogurtem naturalnym, ale samo smakuje równie wybornie!

4.2 5 votes
Article Rating

Może to Cię zainteresuje...

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Emilianka
Emilianka
3 lat temu

Ciekawy pomysł na moment kiedy mam ochotę na coś słodkiego bez cheating meala 😉

Magda
Magda
3 lat temu

Bardzo fajny pomysł:)