ziemniaki z masłem orzechowym
obiad wege

Wegańskie ziemniaki z masłem orzechowym

Jaaaaaaaaaaaaakie to jest pyszne! I banalne 🙂 Inspiracją do tego dania była kolejna wizyta w jednej z moich ulubionych knajpek, gdzie ziemniaki z orzechami ziemnymi stanowią jeden z moich ulubionych przysmaków. W sumie każdy kto towarzyszy mi podczas obiadów w tym miejscu zachwyca się nimi tak samo jak ja :). Ziemniaki z masłem orzechowym to opcja idealna dla antytalentów kulinarnych, bo z ich przygotowaniem każdy sobie poradzi!

Składniki

  • pół kilograma ziemniaków
  • 100-150 ml mleka kokosowego
  • czubata łyżka masła orzechowego (baaardzo czubata:) )
  • łyżeczka curry
  • odrobina oleju rzepakowego
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze cząstki i gotujemy w osolonej wodzie 8 minut. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.
  2. Następnie kartofle wykładamy do naczynia żaroodpornego posmarowanego wcześniej olejem rzepakowym, pieczemy 15 minut.
  3. W małym garnuszku podgrzewamy razem mleko kokosowe wraz z masłem orzechowym oraz curry, pieprzem i solą, gotujemy aż do połączenia składników. UWAGA – masa lubi się przypalać, więc gotujemy na małym ogniu i często mieszamy.
  4. Podpieczone kartofle mieszamy z masą orzechową i ponownie wkładamy do piekarnika, gdzie powinny spędzić jeszcze jakieś 15-25 minut (zależy jaki stopień wypieczenia lubimy).
  5. Żeby ziemniaczki były jeszcze smaczniejsze – na kilka ostatnich minut można włączyć termoobieg, by całość intensywnie się zapiekła.

Ziemniaki z masłem orzechowym i kotlety z fasoli, które prezentowałam ostatnio na moim blogu to połączenie wręcz perfekcyjne. Razem z zieloną sałatą stanowią dla mnie OBIAD IDEALNY :). A inspirację na pasującą tutaj błyskawiczną sałatkę obiadową także możecie znaleźć na moim blogu. Smacznego!

Może to Cię zainteresuje...

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o